Erik Orgu soovitused

Pett on popp!

Autor: Erik Orgu www.erikorgu.ee
Farmi piimatööstus on teinud seda jälle. Täpsemalt siis, toonud minu menüüsse toiduaine, mida pole ammu- täpsemalt kunagi, tarbinud. Tegu on siis petiga

 Varasemalt olen hapendatud piimatoodetest valinud keefiri, kui on selle isu või valmistan smuutit. Nüüd on mu toidulaud jällegi rikkam, sest lisaks keefirile on seal ka pett, suht samad tegelikult, aga väikesed erinevused siiski on.

Esiteks kalorid 100g kohta: keefiris on neid 100 ja petis pea poole vähem ehk siis 60. See tähendab seda, et petti võib rohkem juua ja minu jaoks on kalorite jälgimine oluline, sest ainult 100 liigset kalorit päevas iga päev kergitab kehakaalu kuu lõpuks 0.5kg keharasva arvelt.

Teiseks rasvasisaldus, mis on keefiril pisut kõrgem. Sellest pole hullu, kuid see tähendab seda, et nt smuutit tehes saab teisi komponente vähem panna.

Kolmas ja vist kõige olulisem põhjus, miks hakkan petti sagedamini jooma, on letsitiin. Kui keefiri trump on kasulikud piimhappebakterid, siis peti tugevus on letsitiin. Seda ainet saab ka teistest piimatoodetest, lihtsalt petis on letsitiin kõige kergemini kättesaadav. Letsitiini nimetatakse ajuvitamiiniks, sest ta mängib väga olulist rolli meie aju ainevahetuses, varustades lihaseid ja närvikudesid hapnikuga ning olles abiks närviimpulsside edastamisel. Täitsa uskumatu, et pett sisaldab sellist super toiduainet :)

Ma loodan, et said piisavalt põhjuseid, et rikastaksid oma toidulauda ühe maitsva toiduaine võrra ja kui hakkadki petti tihemini jooma, ära siis keefiri ka unusta!

 

Parimatega,

Sinu toitumisnõustaja Erik Orgu

 


AS Farmi Piimatööstus, Linda 15, 41536 Jõhvi, Tel. +372 332 1404 piim@farmi.ee