Brita kook

Retsept: Ragne Värk

Brita kook on paljude lemmik. Tegemist on õhulise ja mahlase koogiga, mis koosneb ohtrast täidisest, koogipõhjast ning selle peal laiutavast beseekattest. Retsept on küll pikk, kuid valmistamine lihtne ning kiire.

Koostisosad

 

Põhi:
125 g toasooja võid
2 munakollast
1 dl suhkrut
1 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vanillisuhkrut
50 g
Hapukoor 20%, 200 g
Hapukoor 20%, 200 g
Besee:
2 munavalget
1 dl suhkrut
peotäis mandlilaaste
Täidis:
2 dl
Vahukoor 35%, 1 l
Vahukoor 35%, 1 l
200 g
Toorjuust maitsestamata, 150 g
Toorjuust maitsestamata, 150 g
peotäis marju (külmutatud või värskeid)

 

Valmistamine

Põhja valmistamiseks vahusta või suhkruga. Lisa munakollased, sega. Seejärel lisa omavahel segatud kuivained ning siis lisa segades juurde hapukoor. Pane pool valminud tainast küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi (Ø20 cm) põhjale ning määri see vormis laiali.

Besee valmistamiseks vahusta munavalged pehmeks vahuks. Vahustamist jätkates lisa niristades juurde tuhksuhkur. Vahusta seni kuni segu on ühtlane ja läikiv.   Laota pool beseesegust vormi ning silu ühtlaseks. Raputa peale mandlilaaste ning küpseta 175 kraadi juures 20-25 minutit. Seejärel valmista samas koogivormis samamoodi ka teine koogipõhi.

Täidise jaoks vahusta toasoe toorjuust suhkruga. Vahusta koor ning lisa segades toorjuustule. Vahetult enne täidise panemist koogipõhjade vahele, lisa täidisesse marjad.

Valminud koogivormidel lase enne täidise lisamist täielikult jahtuda. Seejärel ehita kook koogivormi: määri alumisele koogipõhjale toorjuust. Seejärel aseta ettevaatlikult peale teine koogipõhi. Seejärel lase koogil külmkapis ööpäev taheneda. Enne serveerimist kaunista kook meelepäraselt.

Soovitused:
– Enne küpsetamist pane põhjaks minev tainas ja beseetainas vormi tupsudena ning seejärel määri ühtlase kihina laiali. Nii on lihtsalt mugavam tainast vormis laiali määrida; – Meisterda see kook kindlasti koogivormi, sest nii püsib rohke täidis ilusti koogipõhjade vahel;

– Osadele meeldib seda kooki süüa juba samal päeval. Siiski, kui kook on ööpäevakese seisnud, siis on maitsed täienenud ning ka täidis parajalt tahenenud, et ei pane plehku koogipõhjade vahelt; – See kook on valmistatud 20cm läbimõõduga vormi. Kui soovid kooki valmistada suuremasse vormi, siis toimi järgnevalt:                 – 22 cm vormi jaoks korruta retseptis olevad komponendid 1,2ga;                 – 24 cm vormi jaoks korruta retseptis olevad komponendid 1,4ga.