Jogurti-kaerasai seemnetega
See lihtne ja rustikaalne kaerasai on üks nendest mõnusatest kodustest küpsetistest, mida vihmastel sügisõhtutel ahju võiks pista. Väljast jääb sai mõnusalt krõbe ja tänu Kreeka jogurtile seestpoolt pehme ja õhuline.
Täisterajahu annab juurde pähklist mekki, kaerahelbed lisavad aga tekstuuri.
Serveeri saia soojalt röstitud küüslaugu ja rosmariinivõiga – nii lihtne, aga nii rahustavalt aromaatne kooslus!
Koostisosad
| 275 g |
Kreeka stiilis jogurt 10%, 370 g
|
| 2 | muna |
| 1 dl | oliiviõli |
| 135 g | täistera kaerahelbeid |
| 130 g | täisteranisujahu |
| 60 g | seemnesegu (nt päevalille- ja kõrvitsaseemned) |
| 1 tl | söögisoodat |
| 1,5 tl | soola |
| Küüslaugu-rosmariinivõi: |
| 1 sl + 1 sl |
Koorevõi 82 %, 150 g
ja oliiviõli |
| 2-3 | küüslauguküünt |
| 2-3 vart | rosmariini |
| 100 g |
Koorevõi 82 %, 150 g
|
| soola ja pipart |
Valmistamine
Määri leivavorm võiga või vooderda küpsetuspaberiga. Suures kausis klopi ühtlaseks Kreeka jogurt, munad ja õli. Teises kausis sega kokku kaerahelbed, jahu, seemned, söögisooda, sool.Lisa kuivained jogurtisegule ja sega õrnalt ühtlaseks tainaks. Silu pealt siledaks, puista peale veidi seemneid ja küpseta 175 kraadi juures 40–45 minutit, kuni keskele torgatud tikk tuleb puhtana välja. Lase vormis 10 minutit seista, tõsta seejärel vormist välja ja lase jahtuda. Küüslaugu-rosmariinivõi valmistamiseks kuumuta pannil 1 sl võid ja suts oliiviõli. Lisa viilutatud küüslauguküüned ja prae madalal kuumusel 1–2 minutit, kuni küüslauk on kuldne ja lõhnab mõnusalt. Lisa siis 2-3 sl hakitud rosmariini, sega ja tõsta tulelt eemale. Lase segul veidi jahtuda ja sega siis hulka 100 g toasooja võid. Maitsesta soola ja pipraga.



