Kevadiselt kerge ja õhuline jogurtikook

Retsept: Merilin Siimpoeg

Koostisosad

 

Põhi:
130 g Lady’s Fingers või muid heledaid küpsiseid
80 g
Koorevõi 82%
Koorevõi 82 %, 150 g
Ääred:
20–25 tk Lady’s Fingers küpsist
150 ml
Piim 2,5%, 1 l
Piim 2,5%, 1 l
Täidis:
200 ml vahukoort
250 g
Toorjuust maitsestamata, 150 g
Toorjuust maitsestamata, 150 g
325 ml
60 g suhkrut
1 tl vanilliekstrakti
sidrunit või laimi
6 želatiinilehte
Marjakate:
250 g marjapüreed
50 ml vett
3 sl suhkrut
2 želatiinilehte
Kaunistamiseks:
värskeid marju

 

Valmistamine

Purusta küpsised ja sega sulavõiga. Vooderda lahtikäiva koogivormi (22 cm) põhi ja ääred küpsetuspaberiga. Suru küpsisemass vormi põhja.Nüüd niisuta enne igat küpsist kergelt piima sees ja säti siis küpsised pikkupidi üksteise kõrvale kuni terve vormi äär on kaetud. Oleneb vormi kõrgusest, aga mina lõikasin umbes 1 cm jagu küpsist alt ära, et küpsis liiga pikk ei oleks ja see paremini vormi mahuks. Tõsta vorm 20 minutiks külmkappi.Tõsta želatiinilehed külma vette ja lase vähemalt 5 min paisuda.Täidise jaoks tõsta ühte kaussi toorjuust, vahukoor ja suhkur. Vahusta kergelt ja lisa nüüd ka jogurt. Lisa ka sidruni-/laimikoor ja mahl. Vahusta kergelt läbi.Kuumuta väikeses potis 40 ml vett keemiseni ja tõsta siis tulelt. Pigista želatiinilehed kuivemaks ja sega kuuma vee sisse. Jahuta želatiinisegu paar min. Lisa siis želatiinisegu peene nirena jogurtikreemile samal ajal keskmisel kiirusel mikserdades. Vala jogurtikreem koogipõhjale ühtlaselt laiali ja tõsta siis uuesti külma. Lase vähemalt 30 min tarduda.Katte jaoks leota taas želatiinilehti külmas vees.Sega omavahel vesi ja marjapüree. Tõsta 3-4 sl marja-veesegust väikesesse potti ja kuumuta keemiseni. Tõsta siis tulelt eemale. Pigista želatiinilehed kuivemaks ja sega kuuma marjasegu hulka. Lase marjasegul 10 min jahtuda ja sega vahepeal.Nüüd vala marjasegu koogile katteks ja hoia kooki veel 4-5 tundi külmkapis.Enne serveerimist kaunista marjadega.