Retseptid
Otsi retsepte

Kihiline panna-cotta kook õuntega

Ragne Värk

See kook on eriline, ühendades omavahel kahte maitsvat magustoiduklassikut. Selle koogi valmistamiseks on inspiratsiooni saadud nii napoleoni koogist, kui ka panna cottast. Kook koosneb neljast küpsetatud ja seejärel purustatud lehttainakihist, mille vahel laiub tarretatud segu petist, vahukoorest ja õunamoosist. Kreemitäidis on vägagi lihtne ja koosneb suures osas petist. Ei pea kartma, et lõpptulemus kuidagimoodi hapukas jääb. Pigem vastupidi – pett annab koogile juurde nii meeldiva maitsenüansi ja sobitub õunaseguga suurepäraselt kokku.

Kuigi see kook võib esmajoones keerukas tunduda, siis otse vastupidi. Mitte ükski protsess ei võta ülemäära kaua aega ja tegelikult võib öelda, et kõige raskem osa on koogi valmimise ootamine. Kuna tegemist on tarretatud koogiga, siis vajab see külmkapis seismist vähemalt 8 tundi. Selle koogi puhul on aga suureks lisaboonuseks see, et võid selle rahumeeli valmis teha ka kaks päeva enne serveerimist. Külmkapis seistes ei juhtu selle koogiga miskit.

Kaunistamiseks see koogike erilisi tulesid ja vilesid ei vaja. Lihtsuses peitub võlu, mistõttu lisa koogile kaunistuseks lihtsalt hooajalisi marju. Ja tegelikult võid jätta koogi ka lihtsalt nii, nagu see on!


Koostisosad

Valmistamisaeg: 40 minutit + tahenemisaeg
Kogus: 10le

400 g lehttainast

Õunasegu:

300 g õunu (puhastatud kogus)
0,5 dl vett
75 g fariinsuhkrut
0,5 tl kaneeli

7 želatiinilehte
2 dl Farmi vahukoort
100 g suhkrut
2 tl vanillisuhkrut

5 dl Farmi petti

Valmistamine

Pane lehttainaplaadid ahjuplaadile ja küpseta neid 200 kraadi juures pöörõhurežiimil u 20 minutit ehk kuni need on kuldpruunid, lase jahtuda. Seejärel tee lehttainas käte vahel puruks. 

Õunasegu valmistamiseks pane kooritud õunatükid potti, lisa vesi ja lase keema tõusta. Kuumuta keskmisel kuumusel umbes 10 minutit. Seejärel lisa ülejäänud ained ja keeda segu ühtlaseks moosiks. Lase jahtuda

Pane želatiinilehed külma vette paisuma u 7 minutiks. Kuumuta vahukoor keemiseni, lisa suhkrud ja lase koore sisse sulada, ise aeg-ajalt segades. Pigista želatiinilehed käte vahel kuivaks ja sega need ükshaaval kuuma kooresegusse. Tänu kuumusele lahustuvad need lihtsasti. Vala pett teise kaussi, lisa õunasegu ja seejärel lisa niristades kooresegu, ise pidevalt segades.

Kata koogivorm (Ø22cm) küpsetuspaberiga. Pane neljandik lehttainapuru koogi põhjale. Vala vormi kolmandik kooresegu, selle peale raputa taas lehttainapuru. Korda tegevust veel: kooresegu, lehttainapuru, kooresegu, lehttainapuru. Enne serveerimist tõsta kook külmkappi tahenema vähemalt 8 tunniks.

Kommentaarid

AS Farmi Piimatööstus, Linda 15, 41536 Jõhvi, Tel. +372 332 1404 piim@farmi.ee