Maru saiavorm rabarberiga

6
Retsept: Rita Osa ja Maru Metspalu

Kodudes on ikka saiajääkidest vormi tehtud, aga Maru viib selle täiesti uuele tasemele! Ta päästab peale saia ära ka leiva- ja sepikulõpud ja pruunistab neid enne vormi panemist pannil tuhksuhkru ja vürtsidega. Ohhh, mis aroomid pannilt tõusevad! Tonka uba pole igas poes, aga kindlasti leiad selle salapäraselt mitmetahulise vürtsi Umamist või Piprapoest. Veganina keerutab Maru saiavormi kastme kokku kaerakoorest ja -joogist ja kasutab muna asendajana linaseemnejahu (linaseemned on väga kasulikud ja neid võiksime süüa iga päev :). Ja annab samas uue elu peotäiele rabarberile, mis eelmisest koogiteost külmikunurka oli ununenud. Vaat see on toidu austamine ja väärindamine! Saiavormi maitse küpseb ahjus oi-va-li-seks ja tekstuuride mitmekihilisus üllatab.

Koostisosad

2 liitrit saia-,sepiku- ja leivakuubikuid
tuhksuhkrut, roosuhkrut
kaneeli, kardemoni, tonka uba
350 g rabarberit
4 dl Tere Deary kaerakreemi
2 dl Tere Deary kaerajooki
1 tl vanillipastat
3 sl linaseemnejahu + 2 sl maisitärklist peotäis
Just Nature india pähkleid
praadimiseks õli
serveerimiseks
Vahukoor 35%, 1 l
Vahukoor 35%, 1 l

 

Valmistamine

  1. Kuumuta pannil sorts õli. Viska saia-, leiva- ja sepikutükid korraga pannile ja pruunista segades. Raputa veidike tuhksuhkrut poole pruunistamise pealt juurde – See on Maru nipp karamellise maitse lisamiseks.
  2. Puista maitse järgi lisaks kaneeli, purustatud kardemoni ja riivi suts tonka uba. Lõpuks heida juurde ka peotäis koredalt hakitud india pähkleid. Kalla pruunistunud servadega pannisisu (2,8-liitrisesse) keraamilisse ahjuvormi. Kuumuta ahi 200 kraadini.
  3. Lõika rabarber koos koorega 5 cm juppideks, maitsesta paari supilusikatäie roosuhkruga, kalla vormi ja sega läbi. Kastmeks vala kokku kaerakreem ja -jook, vispelda juurde linaseemnejahu ja maisitärklis, lisa vanillipasta ja maitse järgi roosuhkrut.
  4. Kalla kaste saiatükkidele ja libista saiavorm ahju keskossa umber 30 minutiks küpsema, kuni kuldpruuni jumeni