Porgandikook toorjuustu-hapukoorekattega

Retsept: Liis Taras

Selle pilkupüüdva, kuid lihtsa koogi puhul kehtib reegel – mida kauem ta maitsestub, seda parem ta saab.

Koostisosad

 

Põhi:
4 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
2 tl kaneeli
3 M suuruses muna
7 dl porgandit (peenelt riivitud)
peotäis kuivatatud jõhvikaid (võib soovi korral ära jätta)
4 dl Muscovado suhkrut
4 dl valget suhkrut
1,5 dl mahedamaitselist õli
1 tl vanilje ekstrakti
sorts ingveri- või vahtrasiirupit
Kreem:
400 g
Köögitoorjuust, 400 g
Köögitoorjuust, 400 g
250 g
Hapukoor 20%, 500 g
Hapukoor 20%, 500 g
100 g suhkrut
2 tl vanillisuhkrut
2 laimi mahl
Kaunistamiseks:
200 g purustatud Kreeka pähkleid
pisikesi porgandiviile ja midagi rohelist (nt münt)

Valmistamine

Põhi:
Sega suures kausis omavahel kokku muna, vanilje ekstrakt, riivitud porgand, suhkrud, õli, jõhvikad. Teises kausis sega jahu, küpsetuspulber ja kaneel. Lisa kuivained porgandisegule ning sega korralikult, kuid ära töötle üle. Vala segu või või õliga määritud küpsetusvormi põhja. Vorm võiks mõõtudelt olla maksimaalselt 25 x 30 cm. Aseta kook eelkuumutatud 175 kraadisesse ahju 15-20 minutiks küpsema. Olenevalt vormi suuruses ja biskviidi paksusest võib küpsetusaeg veidi varieeruda – kontrolli valmidust tiku abil. Küpsenud kook jäta koos vormiga vähemalt pooleks tunniks jahtuma.

Kreem:
Sega toorjuust, hapukoor, suhkur, vanillisuhkur ja laimimahl ühtlaseks kreemiks (esmalt sega kokku, seejärel mikserda ühtlaseks). Tee kahvli abil koogi pinnale augud ning nirista koogile ühtlaselt veidi siirupit. Seejärel kata kook toorjuustu-hapukoorekreemiga ning kaunista ääred Kreeka pähkli puruga. Kata kook toidukilega ning aseta vähemalt 4 tunniks külma maitsestuma. Enne serveerimist kaunista veel miniporgandite või muu meelepärasega.