Uudised
09.07.15

FARMI ehe pastöriseeritud täispiim

Maitsev Farmi piim tuleb Eestimaa taludest ja sisaldab rohkelt kasulikke bioaktiivseid aineid.

Farmi Piimatööstusel on mitukümmend väga head koostööpartnerit, kellele me maksame Eesti keskmisest kõrgemat piima hinda. Meie jaoks on äärmiselt oluline Eesti piimanduse jätkusuutlikkus ja tulevik.
Kõik meie head partnerid pakendile ei mahuJ sellel pakendil  tahame tänada Purtse küla Ingli talu, mida peavad hoole ja armastusega Kunnar ja Reet Kuusmik.  Ida-Virumaa suurima piimatalu 190-pealine kari elab vabapidamislaudas ökoloogiliselt puhastes tingimustes nagu paradiisis, aga ilusa nime sai talu siiski noorema tütre Eliise Ingli järgi.

Farmi Piimatöööstuse  soov on on pakkuda ehtsat traditsioonilist, naturaalset ja vähetöödeldud talupiima.

Eheda täispiima  rasvasisaldus  on just selline, nagu piimal talust tulles on : mõnikord rohkem, teinekord pisut vähem, jäädes vahemikku 3,8- 4,2%

Meie jaoks on väga oluline toote  ohutus ja kvaliteet, mistõttu piim on pastöriseeritud. Pastöriseerimise eesmärk on hävitada haigusttekitavad mikroobid ning tagada piima ohutus ja kõrge kvaliteet.

Miks peab piima pastöriseerima
Pastöriseerimine on piima kuumtöötlemine alla 100*C juures. Pastöriseerimise eesmärk on eelkõige inaktiveerida patogeenne mikrofloora ja tagada piima toiduohutus. Mikroorganismide inaktiveerimise efektiivsus peab olema suurem kui 99%, patogeensete mikroorganismide suhtes 100%. Pastöriseerimise tulemusena pikeneb piima säilivusaeg.

Mis juhtub pastöriseeritud piimaga 
Piima termiline töötlemine, sõltuvalt kasutatavatest temperatuuridest ja hoideajast, kutsub alati piimas esile nii keemilisi, füüsikalisi kui mikrobioloogilisi muutusi. Siiski, negatiivne mõju piima koostiskomponentidele on piima pastöriseerimisel minimaalne.
1) väheneb piima tihedus, viskoossus ja gaaside sisaldus;
2) vadakuvalgud osaliselt (10-20% ulatuses) denatureeruvad; denatureerunud vadakuvalkude valguspeegeldusvõime tõttu muutub piim valgemaks;
3) piimarasva keemilist koostist ei mõjuta, kuid väheneb rasvakuulikeste võime tõusta piima pinnale, kuna rasvakuulikeste liitumisvõime väheneb;
4) vitamiinide A, D ja E sisaldus piimas oluliselt ei muutu
5) inaktiveeritakse toorpiimas olevad ensüümid ja bakterid


AS Farmi Piimatööstus, Linda 15, 41536 Jõhvi, Tel. +372 332 1404 piim@farmi.ee