Uudised
18.03.25

Kuidas viikingite toidust skyrist sai 21. sajandi armastatud piimatoode?

Skyri ajalugu ulatub enam kui tuhande aasta taha. Arvatakse, et Norra viikingid tõid skyri Islandile umbes 9. sajandil, skyri on mainitud muuhulgas keskaegsetes Islandi saagades kui tuvastatud arheoloogilistes leidudes. Viikingid hindasid skyri eelkõige selle kõrge valgusisalduse ja pika säilivusaja tõttu – need omadused olid rännuhimulistele meresõitjatele eriti olulised.

Algselt valmistati skyri lambapiimast, hiljem ka lehmapiimast. Lisatud piimhappebakterid ja eriti intensiivne nõrutusprotsess, mille käigus eemaldatakse massist vedel vadak, annavad skyrile tema iseloomuliku pehme maitse ja tiheda kreemja tekstuuri – nii paksu, et lusikas seisab selles püsti.

Kuidas skyr peaaegu unustati ja siis jälle avastati

Kuigi skyr oli sajandeid oluline osa Põhjamaade toidukultuurist, unustati see Rootsis ja Norras peaaegu täielikult. Selle asemel hakati eelistama muid hapupiimatooteid, nagu jogurt ja keefir. Kuid Islandil skyri traditsioon säilis ning see mängib tänaseni olulist rolli saareriigi rahvusköögis. Skyri valmistamise oskusi on antud edasi põlvest põlve, mis on aidanud säilitada selle autentsuse ja maitse.

21. sajandi alguses nägid Islandi teadlased ja toidutootjad skyris võimalust oma rahvusliku toidukultuuri taaselustamiseks ja tutvustamiseks. Seejärel levis skyr Islandilt mujale Euroopasse ja Ameerikasse. Kuna skyris on erakordselt palju valku ja vähe rasva, sobitub see ideaalselt tänapäeva tervisliku toitumise suundumustega ning on eriti populaarne sportlaste seas.

Miks teeb skyri eriliseks?

Nagu öeldud on skyri suurimateks eelisteks kõrge valgusisaldus ja madal rasvasisaldus, kuid skyr sisaldab ka kasulikke piimhappebaktereid nagu Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus ja Streptococcus thermophilus, mis toetavad seedimist.

Maitse poolest on skyr kergelt hapukas, jogurtile omase puhta ja neutraalse maitsega ning tiheda kreemja konsistentsiga. Neutraalse maitse tõttu sobib skyr hästi erinevate toitude koostisosaks, muuhulgas asendama retseptides jogurtit või kohupiima. Kõrge valgusisalduse tõttu nimetatakse magustatud skyri tihtipeale ka proteiinimagustoiduks.

Skyr Eestis – uued maitsed Farmilt

Kõrge proteiinisisaldusega toodete tarbimine on Eestis kasvav trend, millest kantuna on Farmi piimatööstus toonud turule põnevate maitsega väikseid skyri magustoite kui naturaalse maitsega skyri, mis sobib toiduvalmistamiseks.

Nüüd on Farmi toonud turule veel uued 300 g skyrid, mille valikus on kaks uut maitset: maasika ja virsiku.

Skyr on ideaalne vahepala või hommikusöök, sest sisaldab:

  • 0% rasva
  • Palju valku – 30 g topsi kohta

Kas skyril on potentsiaali vallutada ka tulevikus uue põlvkonna maitsemeeled? Aeg näitab, kuid selle praegune populaarsus viitab, et viikingite pärand on kindlalt juurdunud 21. sajandi toidulaual.

AS Farmi Piimatööstus, Linda 15, 41536 Jõhvi, Tel. +372 332 1404 piim@farmi.ee