Retseptid
Otsi retsepte

Antrekoodi steik ja Tzatziki kaste

Rita Osa
Antrekoot on parim steigi materjal. Marmorjas rasvaga läbikasvanud liha küpseb pannil või grillil eriti mahlaseks. Antrekoodi küpsusaste võiks olla Medium Rare ehk pooltoores, või isegi Medium ehk poolküps, kui rasvasilm tüki keskel on suurem. Siis jõuab rasv küpseda ega jää tooreks

Koostisosad

4-le
2-4 viilu antrekooti (2 x 500 g või 4 x 250 g)
8 oksa rosmariini + 8 küüslauguküünt oliiviõli ja Farmi võid

Tzatziki (kurgi-jogurtikaste) 4-le
370 g Farmi 10% Kreeka jogurtit
1 suur kurk
2 suurt küüslauguküünt
1-2 sl Monin pure mündi kontsentraati
20 g hakitud tilli värskelt jahvatatud soola ja pipart kastme pinnale
2-3 sl väärisoliiviõli

Valmistamine

Võta liha tund enne küpsetamist toatemperatuurile. Kuumuta pann kuivalt tuliseks. Määri steigi pind mõlemalt kokku oliiviõliga. Maitsesta ohtralt värskelt jahvatatud soola ja musta pipraga vahetult enne pannile panemist või kohe pannilt võttes - erinevad koolkonnad 😀 Prae 1 suur või 2 väiksemat antrekoodi tükki korraga.
Pane liha pannile ja keera pliidi kuumus kohe keskmise ja kõrge vahele. Küpseta ühte külge 45 sekundit, keera steik ümber ja prae teiselt poolt sama kaua. Viska pannile juurde lahke tükk võid, pooled küüslauguküüned ja rosmariini oksad. Edasi küpseta steiki mõlemalt poolt 1 minuti kaupa, liha pinda praadimismahladega kastes.
Kui liha sisetemperatuur on 55-65 kraadi (ära steiki üle küpseta!), tõsta antrekoot puidust lõikelauale puhkama. Korda teis(t)e steigiga ja jäta seegi 5 minutiks lõikelauale puhkama. Puhkamine on vajalik, et lihamahlad rahuneksid.
Samal ajal tee tzatziki. Riivi kurk jämeda riiviga kaussi. Pigista kätega kurk mahlast kuivaks ja nõruta teise kaussi. Riivi peene riiviga juurde küüslauk, sega sekka jogurt, mündi kontsentraat ja till, nõrista peale õli. Lõika puhanud liha viiludeks, vala üle lõikelauale jäänud lihamahlaga ja serveeri koos kastmega.

NB! Liha õiget küpsusastet saad kontrollida ka näpumeetodiga! Pannil liha pinda näpuga vajutades peab õiges küpsusastmes ehk medium rare liha olema veel kergelt vetruv. Sama vetruv, kui katsud näpuga teise käe peopesas olevat pöidla “patja”, kui pöidla ja nimetissõrme otsad on kokku pandud, nagu sa näitaksid käega “OK” märki. Kui liha pind tundub väga pehme, küpseta veel. Kui liha pind enam ei vetru, oled steigi üle küpsetanud

Kommentaarid

AS Farmi Piimatööstus, Linda 15, 41536 Jõhvi, Tel. +372 332 1404 piim@farmi.ee