Koorekohvi kastmes lambakints
6

Kange kohvi ja vahukoore paituses küpseb lambakints nii maitseküllaseks ja pehmeks, et lihtsalt sulab suus. Vajuta süües ahjukartulid kahvliga katki, et kogu kastme sulnis maitse taldrikult kätte saada.
Koostisosad
1 | talle või noorlamba kints (2 kg) |
3 tl | kuivatatud basiilikut |
1 tl | kuivatatud rosmariini |
1 tl | kuivatatud tüümiani |
1 tl | kuivatatud estragoni |
1 sl | peent meresoola + 2 tl jahvatatud musta pipart |
12 | küüslauguküünt |
2 dl | värskelt tehtud kanget kohvi |
600 ml |
![]() Vahukoor 35%, 1 l
|
Määrimiseks: |
|
3 sl | õli |
Valmistamine
- Võta liha tund enne valmistamist toatemperatuurile soojenema.
- Sega omavahel kuivatatud ürdid, pipar ja sool.
- Koori küüslauguküüned ja lõika paksemad küüned pikuti pooleks.
- Kuumuta ahi 225 kraadini.
- Pane lambakints sügava äärega ahjuvormi. Torka tervava noaga kintsu sisse ühtlaste vahedega sügavad augud, mis täida ürdiseguga.
- Sulge augud küüslauguküüntega, vajutades küüned liha sisse peitu, et need ei kõrbeks.
- Määri kints üle õliga, raputa peale ülejäänud ürdisegu.
- Tõsta lammas ahju 20 minutiks küpsema.
- Alanda siis kuumus 200 kraadini, võta liha ahjust, vala peale kohv ja pool vahukoorest, torka tagasi küpsema.
- Nüüd hakka kintsu iga 15 minuti tagant kastmega kastma.
- Tunni pärast alanda ahju kuumus 170 kraadini. Võta kints ahjust, sega kastmele juurde 2 detsiliitrit kuuma vett ja kasta liha kastmega.
- Kata kints küpsetuspaberi ja seejärel alumiiniumiga nii, et aur ei pääseks kuskilt plehku.
- Pane lammas tagasi ahju veel 2-3 tunniks küpsema. Selle aja jooksul kasta teda paar korda ja kata taas hoolikalt.
- Valmis liha on nii pehme, et sulab suus ja nuga läheb sellest vaevata läbi. Tõsta kints ahjust ja jäta ahjuvormi 15-20 minutiks rahunema.
- Selleks ajaks lükka ahju küpsema kartulid ja viimistle kaste.
- Vala kogu ahjuplaadilt tulnud kaste läbi sõela kastmepotti, lisa ülejäänud vahukoor ja maitse, kas vaja lisada soola-pipart.
- Lase kaste keema tõusta ja valmis ta ongi.