Kuidas valmib jogurt, kodujuust jt piimatooted

Mis on skyr

Kõikidel rahvastel on oma rahvuslikud piimatooted. Me teame näiteks Ukraina päritolu rjazenkat, India lassit ja Lähis-Ida ayrani.
Skyr (mida Islandis hääldatakse "skeer või skir" ja Eestis "skir")  on Skandinaavia päritolu hapendatud piimatoode, konsistentsilt midagi jogurti ja kohupiima vahepealset, pehme maitsega väga kõrge valgusisaldusega ning madala rasvasisaldusega. Võib öelda ka, et skyr on proteiinidessert.
Skyr on olnud Islandi köögis rohkem kui 1000 aastat, traditsiooniliselt on seda pakutud koos piima ning pisukese suhkruga magustatult.

Arvatakse, et skyr toodi Norrast Islandile rohkem kui 1100 aastat tagasi, toote tarbimise traditsioon hääbus suuremas osas  Skandinaavias, aga jäi ellu Islandil ja osati ka Norras. Skyr on mainitud lugematutes Islandi keskaegsetes allikates nagu nt Egili saagas ja Grettiri saagas. Kahjuks me ei tea, kui palju sarnaneb tänane Skyr keskaegse retseptiga, kuna detailset kirjeldust tolleaegsest tootest pole säilinud.  

Traditsiooniliselt tehti skyri toorpiimast, tänapäeval tehakse skyri pastöriseeritud hapendatud lahjast piimast, spetsiaalse juuretisega, mis annab tootele spetsiifilise maitse ja konsistentsi.

Skyr on suur osa Islandi rahvuslikust identiteedist ja kultuurist. Viimastel aastatel on selle tootmist uuesti alustatud nii Skandinaavias kui ka teistes Euroopa riikides, sh Eestis, samuti Ameerika Ühendriikides.

Skyr’i tuntakse kui nõrutatud jogurtit. Vihje jogurtile tuleb sellest, et piima hapendamiseks kasutatakse samu baktereid nagu jogurti valmistamisel. Kahtlemata jätavad islandlased juuretise täpse koostise enda teada ja nende toodetel leiab tavaliselt märgistuse «valmistatud originaalse Islandi kultuuriga».

Samas, kuna selle toote valmistamisel eraldatakse teatav hulk vadakut, meenutab see eestlasele ka kohupiima. Tehnoloogilisest aspektist võib nimetada skyr’i ka toorjuustuks nagu kohupiimagi. Kohupiima erinevus on see, et piima hapendamiseks kasutatakse mesofiilseid bakterjuuretise kultuure.

Skyr’i valmistamisel hapendatud piim kontsentreeritakse keskmiselt kolm kuni neli korda. Enne hapendamist võib lisada piimale veidi laapi, mis soodustab piima kalgenemist ning lõpptulemus ei ole nii hapu. Skyr sisaldab keskmiselt 12 protsenti valku, kolm protsenti süsivesikuid ja 0,5 protsenti rasva. Samuti on toode rikas mineraalide ja kaltsiumisisalduse poolest.

Traditsioonilises Islandi köögis kasutatakse skyri toidus nimega hræringur (tähendab „ segatud“), mis koosneb võrdsetes kogustes skyrist ja pudrust. Seda serveeritakse sageli moosi, puuviljadega magustoiduks, koos kalaga lõunaks või koos helvestega hommikusöögiks.

Tänapäeval kasutatakse skyri juustukoogi kastmeks või smuutide koostises.

Norrakad kasutavad skyri veega  joogiks või piimaga ja leivatükkidega segatuna kiireks eineks.  

 

Farmi skyr sobib tarbimiseks hommikusöögiks erinevate lisanditega ja eraldi toidukorrana. Spordirahvale sobib skyr kui proteiiniallikas,  tootes on  valku 100 grammis 9-13%.

Samuti sobib skyr kõikides retseptides asendama jogurtit või kohupiima.


AS Farmi Piimatööstus, Linda 15, 41536 Jõhvi, Tel. +372 332 1404 piim@farmi.ee