D vitamiinist
Karin Laas MD, PhD
Ida-Таllinnа Keskhaigla reumatoloog
D-vitamiini allikad inimesele on
päikesevalgus ja väiksemal määral D-vitamiini sisaldav toit. Eesti laiuskraadil
on D-vitamiini saamine päikesekiirguse toimel küllaltki piiratud, sest päikese
intensiivsus D-vitamiini saamiseks on piisav ainult maist septembrini.
Päevitamisel
on oma võlud, aga ka ohud. D-vitamiini saamiseks piisab, kui päikese käes
ollakse 20 minutit päevas. Päikesepõletust tuleb vältida, sest siis suureneb
oht nahavähi tekkeks. Päikese toimel tekkiva D-vitamiini hulka reguleerib
organism ise ja mitte kunagi ei saa päevitamise tagajärjel tekkida liiga palju
D-vitamiini. Toidust saadava D-vitamiini imendumine vananedes halveneb. Ühtlasi
peavad üle 50-aastased inimesed arvestama, et nende D-vitamiini vajadus on
tunduvalt suurem kui noortel inimestel ning enam ei piisa suvel paarist päevast
päevitamisest ja mõnel korral kuus kala söömisest.
EESTI INIMESEL ON
D-VITAMIINI HULK VERES PIDEVALT NORMIST MADALAM
Teadaolevalt omastab inimene
D-vitamiini 80% ulatuses päikese kaudu, see tähendab, et päikesekiirte toimel
sünteesib inimese nahk D-vitamiini. 20% D-vitamiinist saab organism toidu
kaudu. Väga vähesed toiduained on loomulikul teel D-vitamiinist tulvil:
kalamaksaõli, lõhe, heeringas, sardiinid, makrell, munad, maks, metsaseened.
Mõnedes maades on osa toite D-vitamiiniga rikastatud: margariin, piim, jogurt,
hommikusöögihelbed, saiatooted. Eestis leidub D-vitamiiniga rikastatud
toiduaineid vähe, peamiselt on need jõudnud meieni Skandinaaviamaade
toidukaupadega. Eesti geograafilise asendi ja kliima eripära tõttu tekib
päikese toodetavat D-vitamiini inimese nahas vaid mõnel suvekuul aastas.
Sellist perioodi, kus D-vitamiini süntees nahas päikese toimel puudub,
nimetatakse D-vitamiini talveks. Tartu Ülikooli reumatoloog Mart Kull on
teinud D-vitamiini vaegust käsitlevaid epidemioloogilisi uuringud, millest on
selgunud, et keskmine D-vitamiini hulk veres on meie inimestel aasta ringi
normist (75 nmol/l) oluliselt madalam, ulatudes suvel keskmiselt 59 ja talvel
44 nmol/l. Täiesti normaalne on D-vitamiini tase talvel vaid kolmel inimesel
sajast. Kuigi D-vitamiini tarvitamine (toidulisandites olev D3 ehk
kolekaltsiferool ja D2 ehk ergokaltsiferool) on ohutu ka suurtes kogustes, on
soovitatav D-vitamiini lisamanustamist alustades pidada nõu oma arsti või
apteekriga. Keskmiseks päevaseks vajaduseks loetakse umbes 800-1200 TÜ ning
sellistes annustes on D-vitamiin täiesti ohutu isegi aasta ringi tarbides.
D-VITAMIINI PUUDUS VÕIB PÕHJUSTADA MITMESUGUSEID TERVISEPROBLEEME JA HAIGUSI
Üldine linnastumine Euroopas 19. ja 20. sajandil tõi kaasa tubase eluviisi ja
sellest tulenevalt lastehaiguse rahhiidi. Rahhiidi epideemia lõpetas
D-vitamiini avastamine kalamaksaõlis, mille tarvitamist lapseeas mäletavad
paljud praeguseks juba vanemad inimesed. Tänapäeval soovitatakse lastele anda
iga päev D-vitamiini kuni teise eluaastani 400 TÜ päevas. D-vitamiini puudus on
ka osteoporoosi ehk luuhõrenemise üks riskitegureid. Osteoporoosi tagajärjel
teki-vad vanemas eas inimestel väikese trauma järel luumurrud. Nende ennetamiseks
soovitatakse üle 50-aastastel naistel ja üle 65-aastastel meestel mõõta
luutihedust ning hinnata teisi luumurru tekke riskifaktoreid. Selleks tasub nõu
pidada oma perearsti või -õega. Kindlasti vajavad osteoporoosiravi need
inimesed, kellel juba on olnud luumurd väikese trauma järel. D-vitamiini
puudusega seostatakse ka hulka autoimmuunset tüüpi haiguseid, nagu
reumatoidartriit, süsteemne luupus, sclerosis multiplex, I tüüpi diabeet, aga
ka vähkkasvajaid. Täpsemad seosed nende haiguste ja D-vitamiini vahel vajavad
veel teaduslikke uuringuid, kuid luude tervise seisukohalt on D-vitamiini
pikaajaline puudus raskete tagajärgedega.
KUI PÄIKESEST El PIISA, AITAVAD
TOIDULISANDID
Alates maist on päike piisavalt intensiivne, et nahk saaks toota
D-vitamiini. Päikese kasulikku toimet võivad vähendada pilves ilm, õhu
saastatus ja tugeva kaitsefaktoriga kreemid. D-vitamiini saamiseks ei pea
ennast üleni pruuniks päevitama, vaid piisab, kui päikest saavad labakäed ja
nägu. Kui päevitamine pole võimalik või on mõne haiguse tõttu ebasoovitatav,
peaks D-vitamiini manustama toidulisandina tilkade või tablettide vormis koos
või ilma kaltsiumita. Ka vanas heas kalamaksaõlis on rohkelt D-vitamiini. Teile
sobiva toidulisandi aitab välja valida apteeker. Kui osteoporoos on juba diagnoositud,
siis on kindlasti vaja peale ravimite tarvitada piisavas koguses D-vitamiini ja
kaltsiumi. Kaltsium on luudele vajalik mineraalaine, mida inimene saab toidust
ja põhiliselt piimatoodetest. Osteoporoosiravi on pikaajaline ning aitab ära
hoida kergesti tekkivaid luumurde. Kui osteoporoosiravi on alustatud, siis ei
tohi ise teha ravipause, sest sellisel juhul ravitoime väheneb. Osteoporoosi
ennetamine algab juba lapse kasvades, kui luustik saavutab oma tugevuse.
Hiljem saab luutiheduse vähenemist aeglustada. Lapse ja nooruki toit peaks
olema mitmekesine ning sisaldama piisavalt D-vitamiini ja kaltsiumit.
Loomulikult tuleks liikuda rohkelt õues ja olla kehaliselt aktiivne.
Luuhõrenemist saab ennetada tervisliku eluviisi ja toitumisega Osteoporoos ehk
luuhõrenemine on skeletihaigus, mille puhul on häiritud luukoe tugevus. Luud
muutuvad hapraks ja murduvad kergesti. Osteoporoos ise enamasti kaebusi ei
põhjusta, seetõttu on haiguse esimene sümptom tihtipeale kerge trauma
tagajärjel tekkiv luumurd. Kõige sagedamini esineb luumurde selgroolülides,
reieluu- või randmepiirkonnas. Murdude esinemissagedus suureneb koos vanusega.
Osteoporoos on raske haigus, mis ravita jäädes võib luumurru tõttu lõppeda
kõrvalabist sõltuvaks jäämisega ja mõjutada inimese eluiga. Osteoporoosi
olulisemad riskitegurid on vanus üle 50 aasta, naissugu, osteoporoosi esinemine
perekonnas, eelnev luumurd, menopaus enne 45.eluaastat, vähene füüsiline
aktiivsus, väike kehakaal, suitsetamine, alkoholi tarbimine, ühekülgne kaltsiumivaene
toit, osa kroonilisi haigusi (tasub täpsustada oma perearsti juures) ja üle
kolme kuu kestev tablettravi glükokortikoidhormoonidega. Peale riskitegurite
olemasolu võib kahtlustada osteoporoosi, kui inimese pikkus on aastatega
vähenenud üle 3 cm ja esineb selgrookõverus (küür) turjas. Üle 50-aastased
naised ja üle 65-aastased mehed võiksid lasta hinnata oma luumurruriski ja
vajadusel mõõta ära luutihedus. Luutiheduse mõõtmine on osteoporoosi puhul sama
oluline nagu vererõhu mõõtmine insuldi puhul. Luutihedust saab mõõta
osteoporoosikabinettides suuremates haiglates. Vajalik on perearsti saatekiri.
Kas sa tead, millistes toiduainetes leidub D-vitamiini?
• Isegi terviseteadlik
inimene peab vaeva nägema, et mingilgi määral D-Vitamiini toiduga saada. On
eksiarvamus, et inimene, kes piisavalt rohelist sööb, saab kõik vajalikud
vitamiinid kätte. D-vitamiini puhul on tegemist rasvlahustuva vitamiiniga, mida
leidub rasvases kalas, kalamaksaõlis ja rasvastes toiduainetes, näiteks võis,
hapukoores ja munakollases.
• D-vitamiinist tulvil on väga vähesed toiduained,
peale eelnimetatute ka lõhe, heeringas, sardiinid, makrell, maks ja metsaseened.
• Paljudes riikides on toidud D-vitamiiniga rikastatud, näiteks margariin,
piim, jogurt, hommikusöögihelbed, saiatooted. Eestis on müügil D-vitamiiniga
rikastatud margariinid ja toiduõli. Võimalused, kuidas D-vitamiini tarvitada
Kalamaksaõli - 1 supilusikatäis on profülaktiline annus Beebitilgad, mida
kasutatakse väikelastel (toimeühikute arv võib eri toodetel erineda, keskmiselt
on viies tilgas 400 toimeühikut). Tabletis on tavaliselt 400 toimeühikut
D-vitamiini. Toidulisandites kasutatakse nii vitamiini D2 kui ka D3.