Retseptid
Otsi retsepte

Ahjukana hapendatud sidrunitega, kinoa kevadiste köögiviljadega ning Kreeka jogurti kaste

Esimeses, fermenteerimise teemalises saates tegime hapendatud sidruneid ja nüüd on aeg seda hoidist kasutama hakata! Sidrunisektoritest, õlist ja küüslaugust suristad hetkega maitsepasta, mis kanaga ahjus maagiat teeb - liha küpseb aromaatselt mahlaseks ja boonuseks nõrgub ahjupannile lihamahladest ja vürtsikatest soolastest sidrunitest oivaliselt maitsev kaste.  

NB! Kui sul hapendatud sidruneid pole, asenda need 3 sidruni riivitud koore ja 2 sidruni pressitud mahlaga. Vispelda hoogselt koos oliiviõli ja purustatud küüslauguküüntega paksuks kastmeks, maitsesta julgelt soola ja pipraga ja määri kanale.

Maitse ei jää muidugi nii sügav ja salapärane, kui hapendatud sidrunitega. Seepärast pane nüüd omale purgitäis hakkama - “Hapendatud sidrunid” retsepti leiad saatesarja Rita Köök 1. saate retseptide juurest.

Kinoa on üks inimkonna vanimaid kultuurtaimi. Kõrge toiteväärtusega gluteenivaba kinoa sobib suurepäraselt asendama riisi või pastat. Ta on valgu- ja kiudainerikas, andes pikaks ajaks täiskõhutunde. Samas on kinoat kerge seedida ja seepärast sobib ta ka väikeste laste menüüsse.

 NB! Alusta roa valmistamist 45 minutit enne kana valmimist.

Hapendatud sidruniga maitsestad Kreeka jogurti lihtsa vaevaga võr-ra-tuks kastmeks. See kaste köögiviljakinoa peal on nagu täpp “i” peal!


Koostisosad

6-le
1 broiler (1,6-1,9 kg)
3-4 hapendatud sidruni sektorit
0,5 dl oliiviõli
2 küüslauguküünt

Kinoa kevadiste köögiviljadega:

6-le
300 g Just Nature kolme kinoa segu
3 väikest punast sibulat (300 g)
2 küüslauguküünt
2-3 väikest suvikõrvitsat (400 g)
400 g erivärvilisi kirsstomateid
400 g külmutatud herneid
soola, pipart
4 sl hakitud münti
praadimiseks õli

Kreeka jogurti kaste:

370 g Farmi Kreeka jogurtit
1 hapendatud sidruni sektor
2-3 tl hapendatud sidrunite vedelikku
3 sl hakitud tilli
soola-pipart
väärisoliiviõli pealenõristamiseks

Valmistamine

  1. Võta 3 hapendatud sidruni sektorit, kui kana kaalub 1,6 kilogrammi. Kui kana on raskem, lisa veel üks sidrunisektor. Lõika sektorid neljaks ja surista koos oliiviõli ja küüslauguküüntega väikeses purustajas või sauseguri abil ühtlaseks kreemjaks pastaks.
  2. Tõsta kana külmikust ahjuvormi (soovitavalt keraamilisse, sest sidrun on happeline). Määri kana üleni sidrunipastaga kokku ja jäta tunniks toatemperatuurile maitsestuma ja üles soojenema.
  3. Kuumuta ahi 180 kraadini ja küpseta kana ahju keskosas 1,5 tundi. Kui lind pealt liiga pruunistuma kipub, kata ta pealt küpsetuspaberiga. Fooliumit ei maksa kasutada.
Kinoa kevadiste köögiviljadega:
  1. Pese kinoa tihedal sõelal voolava vee all, kuni enam ei vahuta. Nõruta ja kalla potti. Mõõda peale kahekordne kogus vett, maitsesta soolaga ja lase keema tõusta. Alanda kuumus madalaks, kata pott kaanega ja lase kinoal haududa umbes 15 minutit. Kontrolli küpsust, vajadusel lisa sorts vett ja hauta veel veidi. Erinevad kinoa tüübid imavad vett erinevalt.
  2. Kuni kinoa küpseb, valmista ette köögiviljad. Võta herned sulama. Lõika sibulad sektoriteks, viiluta küüslauk ja suvikõrvitsad, poolita kirsstomatid.
  3. Prae pannil sortsus õlis kõigepäält sibul ja küüslauk õrnalt pruunikaks, tõsta pannilt ootele. Järgmisena prae samal pannil poolküpseks suvikõrvits, kalla sibulate hulka ootele ja kuumuta tilgas õlis korraks läbi ka tomatid.
  4. Kalla köögiviljad tagasi pannile, lisa ka herned ja küps kinoa. Keera kuumus kinni ja sega kõik läbi. Maitsesta soola-pipra ja hakitud mündiga. Tõsta roog kana juurde ahjuvormi. Sega alt üles liigutustega ühtlaselt läbi kanast nõrgunud kastmega. Serveeri kohe koos Kreeka jogurti kastmega.
Kreeka jogurti kaste:

Lõika sidrunisektorilt ära koor ja haki peeneks. Sega koos hapendatud sidrunite vedeliku ja tilliga Kreeka jogurtisse. Maitsesta soola-pipraga. Keeruta jogurti pinnale lusikaga spiraal ja nirista sinna väärisoliiviõli.

Sidruni viljaliha pane tagasi purki, seda saad kasutada näiteks püreesupi maitsestamiseks.

Kommentaarid

AS Farmi Piimatööstus, Linda 15, 41536 Jõhvi, Tel. +372 332 1404 piim@farmi.ee