Vaata ERR kodulehelt klippi, kuidas piim jõuab laudast tööstusesse
Loe lisaks
Farmi Piimatööstus pakub
esimese Eesti tootjana termostaatmeetodil tehtud Kreeka ja Türgi
jogurteid
Loe lisaks
Jogurt on tervistav ning mitmekülgne hapupiimatoode. Jogurt täidab
kõhtu, kustutab janu, hoolitseb seedimise eest ning aitab ka
nahahoolduses nii sees- kui välispidiselt.
Hapendatud
piimatooteid teati Vahemeremaades juba antiikajal. Aastasadade vältel on
jogurtit kasutatud mitmel eesmärgil. Aegamööda õpiti valmistama erineva maitse ja konsistentsiga hapendatud
piima, mille lahutamatuteks koostiosadeks on mikroorganismid, peamiselt
piimhappebakterid. Ajaloolise tõe huvides tuleb lisada, et arvatavasti
olid need türklased, kes avastasid jogurti valmistamise saladuse. Ka
nüüdisajal levinud nimetus jogurt tuleneb türgi keelest.
Loe lisaks
Toorjuust on värske ja
tervislik naturaalselt valmistatud juust, mille tarbimises on toimunud
viimastel aastatel võidukäik. Näiteks armastavad inimesed aina enam või ja
margariini asemel leivale toorjuustu määrida, valmistada sellest küpsetisi ja
muid toite.
Loe lisaks
Sõna "kohuke" on 1972 aasta sõnavõistluse tulemusena kasutusele tulnud
ja käibesse kinnistunud uudissõna. Enne seda kasutati nimetusena
Kohupiimajuustuke.
Toote venekeelne nimetus- juustuke, tulebki sõnatüvest "juust"
Loe lisaks
Kohupiim (Lõuna-Eesti murretes
vaarapiim) on piimatoode, mida valmistatakse pastöriseeritud piimast või lõssist (rasvata
piim), mida hapendatakse madalal temperatuuril (50...60 °C) piimhappebakterite puhaskultuuride
juuretisega. Selle käigus kogunevad piimavalgud, kaseiin valgeteks tombukesteks, mis
sadestuvad anuma põhja. Selline sade (kalgend) ongi kohupiim. Kõrvalsaadusena
tekkiv rohekas vedelik on vadak, mis eraldatakse kalgendist
separeerimise teel.
Kohupiimad on suurepärased valgu ja
kaltsiumi allikad. Erineva rasvasisaldusega toodete saamiseks lisatakse rasvata
kohupiimale vajalikus koguses rõõska koort. Eestis toodetakse mitmeid erineva
rasvasuse ja erinevate lisanditega kohupiimasid.
Loe lisaks
Farmi Piimatööstus on Eesti ainus tööstus, mis pakub
tööstuslikult valmistatud tarretisi. Tarretis on kõhusõbralik toode- täiesti
rasvavaba ning väikese energiasisaldusega
Filmidest oleme näinud, et tarretis on
üks tavalisemaid Ameerika haiglatoite. Kuna tarretis koosneb peamiselt veest, on teda kerge seedida ning ta on üsna olematu
toiteväärtusega- täidab, aga ei toida. Samas annab magustoit pisut kaloreid,
kuna sisaldab suhkrut.
Loe lisaks
Tiina Saron,
Piimaliit Tootmismenetluse põhjal on siiski tegemist rohkem
juustu kui kohupiimaga. Kodujuustu esmatoormeks on lõss, millele
pastöriseerimise järel lisatakse piimhappebakterite kogum ehk juuretis.
Juuretisebakterid tekitavad piimhapet, mis on toote valmimise üheks
eelduseks, takistavad ebasoovitavate võõrmikroobide elutegevust ning
kujundavad kodujuustu välimuse, maitse ja lõhna.
Loe lisaks
Tiina Saron, Piimaliit
Hapukoores kui
toiduaines on esindatud kõik inimesele olulised põhitoitainete rühmad
soodsas omavahelises vahekorras. Et meil müüdavad hapukoored erinevad
põhiliselt toote rasvasisalduselt, siis esimese põhitoitainete rühmana
vaatlemegi hapukoores leiduva
Loe lisaks
allikas: Tervis Pluss 30.11.2011
Mihkel Zilmer
Keefiris on esindatud kõik
mikrotoitainete rühmad, tema valkudest saab inimorganism paraja koguse kõiki
aminohappeid. Hapendatud piimajook on ka kergesti omastatav.
Keefiri juuretisel
olevat legendi järgi lausa taevalik päritolu. Ajaloos on juuretise saamiseks
peetud isegi vajalikuks kasutada sõjaväelist jõudu. Olgu taevalikkuse ja jõuga
lood nii, nagu on, aga keefir kuulub toiduainete koorekihti kindlasti. Kergesti
omastatavat keefirit tasub tarbida igas eas. Parimate toiduainete hulka kuulub
keefir mitmel põhjusel.
Loe lisaks
Allikas:
PiimaliitMõned võisordid ei ole nüüdisaja nõuete
valguses päris võide hulka kuuluvad, sest nende rasvasisaldus jääb alla
80%. Näiteks kunagi valmistatud võileivavõis oli vett 35% ja praegugi
kaubastatavas taluvõis on vett 25%.
Võid toodetakse rõõsast või hapust koorest. Rõõsast koorest toodetud võile lisatakse piimhappebakterite juuretist.
Loe lisaks
Kõikidel rahvastel on oma rahvuslikud piimatooted.
Me teame näiteks Ukraina päritolu rjazenkat, India lassit ja Lähis-Ida ayrani.
Skyr (mida
Islandis hääldatakse "skeer või skir" ja Eestis "skir") on Skandinaavia päritolu hapendatud piimatoode,
konsistentsilt midagi jogurti ja kohupiima vahepealset, pehme maitsega
väga kõrge valgusisaldusega ning madala
rasvasisaldusega. Võib öelda ka, et skyr on proteiinidessert.
Loe lisaks
Rjaženka (vene ряженка, ukraina ряжанка ) on kõrgpastöriseeritud
hapupiimatoode, mida saadakse pikalt keedetud lehmapiima hapendades
Loe lisaks