Suhkur, laktoos ja siirup piimatoodetes

Kas jogurt teeb paksuks?

Soovitatakse süüa jogurtit, sest see on tervislik ja pidavat aitama ka kaalus alla võtta. Aga jogurt annab ju üsna kõvasti kaloreid, kuidas saab siis kaalus alla võtta?

Loe lisaks

Kui palju on jogurtis suhkrut?

Sageli on ajakirjanduses arutledes teemal, kui palju on jogurtis ( vm tootes) suhkrut võetud aluseks pakendil märgitud süsivesikute sisaldus. Päris nii see pole.
Maitsestatud piimatoode sisaldab üldjuhul väga erinevaid suhkruid: piimasuhkrut laktoosi, puuviljasuhkruid glükoosi ja fruktoosi, olenevalt marjadest võib koostises olla ka kiudaineid. Need kõik kokku annavadki süsivesikute sisalduse koostises.

Loe lisaks

Laktoosist

Kuupäev: 2010-05-25
Kanal: Tervis Pluss
Autor: Mihkel Zilmer

Laktoos on loodustoitaine, mis varustab ainevahetust üheaegselt glükoosi ja galaktoosiga! Kummaline on see sajand. Inimene peaks targenema, aga võta näpust, tihti seisneb nn tarkus hoopis toidu- või toitaine või ühendi mustamises. Teine peksupoiss on laktoos. Kaitsetuid aineid on lihtne mustata. Tulgem nüüd appi tublile laktoosile, analüüsides tema personaalsust ja kasulikkust inimorganismile!

Loe lisaks

Kas kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirup on halvem kui suhkur

Inimkeha eelistatud energiaallikas on glükoos (üks tüüp suhkrut). Teist suhkrut fruktoosi saab samuti kasutada energiaks senikaua, kuni maksa glükogeenivarud on täis. Kui aga fruktoosi enam energiaks ei ole võimalik kasutada, muudetakse see rasvhapeteks.

Loe lisaks

Mis on suhkur ja miks inimene seda vajab

Tiiu- Maie Laht, biokeemik PhD
Maakodu

Suhkur ei ole mürk, nagu viimase aja kajastused püüavad näidata. See on praktiliselt ainus energia allikas ajurakkudele, punastele verelibledele ja sugurakkudele.

Suhkur on käibetermin tähistamaks põhiliselt sahharoosi, aga ka teisi lihtsamaid magusaid ühest kuni kahest molekulist koosnevaid süsivesikuid. Kõige olulisem suhkur inimese organismis on glükoos: kui mõõdetakse veresuhkrut, siis mõõdetakse glükoosi hulka veres.

Loe lisaks

Magusained. Mida neist arvata?

Allikas: " Õige toit" Vihalemm, Zilmer, Kokassaar

Neile, kes soovivad suhkrut oma menüüs vältida, on tänapäeval mitu toitumisalternatiivi. 

Loe lisaks

Magusained vs suhkur. Kumba eelistada ?

Uuringud kinnitavad, et lapsed on järjest enam ülekaalulised. Ülekaalulisust põhjustavad mitmed tegurid, kuid üks nendest on liigne energia. Tarbitakse rohkem, kui suudetakse ära kulutada.

Loe lisaks

FARMI kasutab toodetes 110 tonni vähem suhkrut

Farmi Piimatööstus kasutab toodetes 110 tonni vähem suhkrut, kui viis aastat tagasi.

Farmi Piimatööstus on mitmeid aastaid tegelenud tootearenduses suhkruga ning selle vähendamisega toodetes.


Loe lisaks

Suhkruga või suhkruta?

Kristin Salupuu, toitumisnõustaja

Rannahooaeg on loodetavasti kohe-kohe käes, mistõttu inimeste huvi, kuidas parema väljanägemise nimel toitumist muuta, on hetkel väga suur. Tervisliku toitumise kohta levib meedias üsna palju eksitavat ning valesti tõlgendatud infot.

Peaaegu iga päev ilmub erinevates populaarteaduslikes väljaannetes artikleid tervist kahjustavatest ning paksuks tegevatest toitudest, kusjuures suhkur tundub üks suurimaid patuoinaid.


Loe lisaks

Soolase karamelli lugu

Euroopas oli karamell üks vanimaid suhkrul põhinevaid maiustusi.

Loe lisaks

AS Farmi Piimatööstus, Linda 15, 41536 Jõhvi, Tel. +372 332 1404 piim@farmi.ee