Laktoosist
Kuupäev: 2010-05-25
Kanal: Tervis Pluss
Autor: Mihkel Zilmer
Laktoos on loodustoitaine, mis varustab ainevahetust üheaegselt glükoosi
ja galaktoosiga! Kummaline on see sajand. Inimene peaks targenema, aga
võta näpust, tihti seisneb nn tarkus hoopis toidu- või toitaine või
ühendi mustamises. Teine peksupoiss on laktoos. Kaitsetuid aineid on
lihtne mustata. Tulgem nüüd appi tublile laktoosile, analüüsides tema
personaalsust ja kasulikkust inimorganismile!
Laktoos on looduse konstrueeritud disahhariid
(koosneb glükoosist ja galaktoosist). Seniste normaalse söömise
artiklitega tutvunu on juba haritud glükoosi ülivajalikkuse teemal (nii
füüsilise kui ka vaimse võimekuse mõttes).
SEEGA: see osa laktoosist on hirm-vajalik!
Aga
galaktoosi osa? Küsiks nii, et kas sul on parem elu, kui parema tervise
juures on luud ja liigesed, südameklapid, aordisein, silmad, kui oled
rohkem kaitstud kahjulike põletike eest, immuunvastus on parem,
järglaste saamise võimalus soodsam jne? Vastuses pole kahtlustki! Nende
elutähtsate talitluste tagamisel on asendamatud inimkeha
molekulikompleksid ja liitmolekulid ja neis töötab ühe hädavajaliku
osana galaktoos! TEISISÕNU: evolutsioon loob eluks edukamad lahendused
ja inimorganism peab saama toiduga galaktoosi, et olla tervem ja
haiguste suhtes vastupidavam.
Ideaalne oleks, kui toiduga
saabudes oleks galaktoos tasakaalustatud glükoosiga. Laktoosi puhul see
nii ju ongi! Järjekordne kinnitus looduse tarkusest ja sellest, et tark
inimene on asjalik osa arengu-võimelisest loodusest!
Omakasumlikel
eesmärkidel mõne ühendi/toiduaine mustaja tunneb ära loosungitest: "see
on revolutsiooniline avastus söömise alal", "aga tuntud filmistaar on
kasutanud seda juba mitmeid aastaid", "kõik teised on siiani teinud
valesti", "see on firmade/teadlaste/arstide/ettevõtete jne vandenõu",
"aga ülikoolides seda ei räägita", "ainult meil on kõik looduslik ja
kõik looduslik on alati inimorganismile väga kasulik", "Ameerikas on
avastatud hoopis nii...", "see uusim uuring lükkab kõik eelneva ümber",
"valge surm", "tühjad kalorid", "kaloripommid".
Oleme alati
toonitanud, et kellegi sõnavabadust ei tohi piirata. Samuti on kõigil
õigus ise otsustada, mida süüa, kellega süüa, kus süüa, kui palju süüa
jne. Aga samuti peab kõigil olema ka võimalus saada süsteemset
inimorganismi ainevahetuse põhist ja teaduspõhist harivat teavet,
tegemaks ise survevabu otsustusi. Juhiksin tähelepanu aga ka sellele, et
kas meeldib või mitte, on saabunud aeg, kus kogu inimkond elab ja
tegutseb tohutul globaalsel infoprügimäel. Siin on sisulisel haritusel
üha suurenev roll - et me ei teeks tervislikult, rahaliselt ja muul moel
rumalaid ning kahjulikke otsuseid.
Mis on selleks aga esmatähtis?
Tee selgeks lihtsad põhitõed, mida pole palju ja mida aitab sul mõista
Tervis Plussi normaalse söömise ülikooli jätkuv lühikursus.
TEA: laktoos on inimorganismile igati sobiv ja vajalik looduslik toidusüsivesik,
mis annab verre glükoosi (sisuliselt võttes elu alus!) ja
tasakaalustatud koguse vajalikku galaktoosi (vt eespool). Ta on inimese
jaoks parimaks tasakaalustatud glükoosi + galaktoosi allikaks kogu elu.
Kui ma olen terve inimene ja tarbin laktoosivabu tooteid?
Kui inimesel on rõõsa piima tarbimisega probleem ja see on TEADUSLIKULT, KLIINILISELT TÕESTATUD,
siis saab ta kasutada piimatooteid, kus on laktoosi vähem (keefir, jogurt,
juust)
Kui mõni inimene kasutab pikka aega ainult täiesti laktoosivaba tooteid,
tekitab see kestval kasutamisel probleeme (näit. mikrofloora muutub ühekülgsemaks,
väheneb bioelementide, näit. Ca, jt. imendumine). Organism peab tooma mujalt
kehast rohkem energiat jämesoole limaskesta vajaduste rahuldamiseks, jne.
Kuna laktoos koosneb glükoosist ja galaktoosist, siis näit. galaktoosi vajab
meie organism mitmete keeruliste sidekoe struktuuride ehitamiseks, ehk pikemal
laktoosivaba toodete kasutamisel võib tekkida probleeme ka normaalse
sidekoe talitusega.
Eelpool nimetatud probleemid tekkivad siis, kui kasutatakse väga pikka aega
täiesti laktoosivaba toitu.
Ehk siis, kui tervel inimesel on soov tarbida ainult laktoosivabu tooteid, tuleks selleks, et vältida Ca, D- vitamiini ja B2
vitamiini puudust, oma toitumist vastavalt kohandada.
vaata ka siit
http://www.efsa.europa.eu/de/scdocs/doc/1777.pdf
Laktoosivabad tooted ja kaltsiumi ning tsingi omandamisest