Põnevaid fakte piimatoodetest

Miks piim keeb kergesti üle?

allikas Imeline Teadus 9/2012

Piim keeb kergesti üle, sest rasva sisaldav vedelik moodustab tugevaid mulle, mis kuhjuvad üksteise otsa ja võtavad osa piima endaga kaasa.

Loe lisaks

Kas äike lööb piima hapuks?

Rahvasuu räägib, et õues lööb äike, siis  läheb piim kiiremini hapuks. Kas sellel müüdil ka teaduslikku põhjendust on uuris portaal Novaator teadlastelt:

allikas: Novaator 20.06.2013

Vastab Tartu Ülikooli füüsikainstituudi direktor Jaak Kikas:


Loe lisaks

Kas piimast saab teha šampust?

Otseselt piimast mitte, kuna kvaliteetses piimas puudub alkohoolseks käärimiseks vajalik pärm.
Keefiri ja kumõssi valmistamiseks lisatakse piimale näiteks juuretist, mis koosneb pärmiseentest ja piimhappebakteritest. Valmimise käigus toimub nii piimhappeline kui alkohoolne käärimine, mistõttu nimetatud tooted sisaldavad vähesel määral alkoholi.

Loe lisaks

Millest sõltub piima hind?

Toiduainete hinnad kujunevad konkreetsete kuluartiklite alusel. Tootmissisendite kallinemine on olnud pidev, samas pole eesti tarbijad näinud niivõrd odavaid toiduainete hindu juba aastaid.

Loe lisaks

Parima piimavahu saladused

Allikas: Helger Aava

Hea kohvi komponendid: 60-70% sõltub kohvi valmistajast, 10% kohviaparaadist ja 20-30% toorainest


Loe lisaks

Loe piimaajakirja

Eesti Piimaliidu sügiskampaania väljaanne toob teie ette kokk ja kohvikupidaja Angelika Kangi suhted piimaga, selgitab piimasupi sidet meie lapsepõlvega, kummutab terve rea müüte piimast ning annab terve pinu erinevaid retsepte, millega täita nii oma hommikud, lõunad kui õhtud. Samuti räägime Eesti piimandusest ning teeme Eesti juustust fondüüd! Avage julgesti!

Loe lisaks

AS Farmi Piimatööstus, Linda 15, 41536 Jõhvi, Tel. +372 332 1404 piim@farmi.ee