Kas piimast saab teha šampust?
Otseselt piimast mitte, kuna kvaliteetses piimas puudub alkohoolseks käärimiseks vajalik pärm.
Keefiri ja kumõssi valmistamiseks lisatakse piimale näiteks juuretist, mis koosneb pärmiseentest ja
piimhappebakteritest. Valmimise käigus toimub nii piimhappeline kui alkohoolne
käärimine, mistõttu nimetatud tooted sisaldavad vähesel määral alkoholi.
Piimatööstuse
kõrvalproduktina tekib rohkelt kõrge toiteväärtusega vadakut, millele
aegade jooksul on üritatud väärikat rakendust leida.
NL aegadel tehti vadakust "šampust". Retsept oli järgmine: Piimašampanjat
valmistatakse pastöriseeritud vadakust, millele lisatakse
šampuse-pärmi, põletatatud suhkrut ja kotikese sees rosinaid.
Käärimine
toimub temperatuuril 28±2 °C, käärimise lõpus eemaldatakse kotike
rosinatega. Toode jahutatakse kuni +6 kraadini ja kallatakse
tsisternidesse. Valmis toode on ühtlane helepruun vedelik, mille mahust on lubatud 3% sadet, magus-hapu maitsega, gaseeritud, värskendav. Vadakust
on võimalik valmistada ka nn šampuse- (või kalja) tüüpi jooke, kuhu
lisatakse 12% vett, 7% suhkrut, 1% karamelli, leivapärmi, rosinaid ja
maitse parenduseks essentsi.