Põnevaid fakte piimatoodetest

Miks piim keeb kergesti üle?

allikas Imeline Teadus 9/2012

Piim keeb kergesti üle, sest rasva sisaldav vedelik moodustab tugevaid mulle, mis kuhjuvad üksteise otsa ja võtavad osa piima endaga kaasa. Lehmapiim koosneb u 87% ulatuses veest, ülejäänu on valgud, piimasuhkur ja rasv. Kui piima kuumutada, siis valgud kalgenduvad ja tõusevad koos rasvaga vedeliku pinnale. Tekib nn piimanahk.

Teatud hetkel muutub piim nii kuumaks, et selles olev vesi läheb keema ja tekivad mullid. Need tõusevad üles ja kohtuvad piima peal oleva valkude- rasvade kihiga. Mullid püütakse valkudest ja rasvast moodustunud kile sisse, mis need stabiliseerib. Nii tekib piimavaht, mis kuhjub piima pinnale ja jõuab kiiresti poti ääreni ja sealt üle pliidile.

Kui piima pidevalt segada, ei saa valgud ja rasv üles tõusta ega piima pinnale nahka moodustada. Nii ei saa tekkida ka vahtu, mis piima üle potiääre ajab,
AS Farmi Piimatööstus, Linda 15, 41536 Jõhvi, Tel. +372 332 1404 piim@farmi.ee