Õigesse toorjuustu pole kohupiima lisatud
Juust on suurepärane toiduaine oma toiteväärtuse, proteiini- ja kaltsiumirikkuse poolest. Teadaolevalt hakati juustu valmistama umbes 8000 aastat tagasi. Räägitakse, et juustu avastas Normandia rändur kõrbes maonahast valmistatud lähkris piima vedades, kui ta märkas, et piim on tükki läinud. Tuntuimat toorjuustu Philadelphiat hakkas New Yorgis 1872. aastal valmistama meier William Lawrence
Toorjuust on pehme, õrnamaitseline valge lehmapiima koorest juust, mis on naturaalselt valmistatud ja mõeldud värskelt tarbimiseks. Tootega turule tulnud Farmi Piimatööstuse turundusjuhi Ruta Kallaspooliku sõnul on Farmi toorjuust võrreldav just Philadelphia toorjuustuga. Mõlema koostises on rõõsk koor, juuretis, maitseained- ja stabilisaatorid.
„Kui me räägime klassikalisest toorjuustu valmistamisest, siis Farmi Piimatööstus teeb toorjuustu traditsioonilisel filtratsiooni meetodil, otse värskest koorest,” ütles Kallaspoolik ja selgitas, et ainsana Eestis on Farmi Piimatööstusel ultrafiltratsiooni seadmed, mis võimaldab saada toorjuustule (tänu filtreerimisele) kreemise ja siidja konsistentsi.
Toorjuustu tegemiseks võetakse koor,
sinna sisse segatakse ülejäänud ained, siis lisatakse juuretist, mis piimavalgud kalgendab ehk paksuks muudab ning saadud tulemus- ehk tekkiv toorjuust
filtreeritakse välja. Lisatakse stabilisaatorid, et kreemjas koostis
püsiks, sool ja teised maitseained. Seejärel segu homogeniseeritakse (tähendab
eesti keeles, et muudetakse ühtlaseks) , pastöriseeritakse ning pakendatakse.
Seevastu kohupiima tegemiseks kuumutatakse hapendatatud piima, mille tulemusel piim “läheb kokku” ja kalgendist saadakse kohupiim. Kindlasti olete märganud, et kohupiimapaki avamisel eraldub sealt rohkem või vähem vadakut. Erinevalt kohupiimast on toorjuustu koostis vähem“vesisem“- tänu ultrafiltratsioonile on üleliigne vadak välja filtreeritud. (Samuti on toorjuust tänu sellele rasvasem). Toorjuustu tegemiseks hapendatakse koor vähem hapuks kui kohupiimal, mistõttu on toorjuustu maitse mahedam ja vähem happeline.
Toorjuustu kasutamiseks on palju võimalusi
Toorjuust haaratakse poeletilt sageli kaasa mugava pakendi ja selle pika säilivuse tõttu. Lisaks sellele on toorjuustud väiksema rasvasisaldusega, kui on võid ja margariinid ja seetõttu armastakse neid leivale määrida. Tänu sellele, et toorjuustusid on mitmesuguste erimaitsetega (küüslauk, maitseroheline jne) ei ole leivale lisaks vaja vorsti, klassikalist juustu ega muud säärast ning nii on võimalik hoida oma suvist figuuri.
Toorjuustu kasutamiseks on palju erinevaid võimalusi, ent nende realiseerimine sõltub tarbija soovidest ja fantaasiatest.
Toorjuust on hea erinevate soojade toitude maitsestamiseks – näiteks võib seda lisada suppidele, kastmetele, täita liha jms. Toorjuust kui pehme ja sametine lehmapiimajuust sobib väga hästi ka erinevate dessertide valmistamiseks nagu näiteks toorjuustujook või jäätis.
Erinevalt tavapärastest juustudest ei omanda toorjuustud
seismisel mingeid uusi maitse- ega lõhnaomadusi, vaid võivad hakata neid
hoopiski tasapisi kaotama. Seetõttu võiks toorjuuste hoida külmkapi kõige
jahedamas osas.
Autor: Farmi PT