Keefir
allikas: Tervis Pluss 30.11.2011
Mihkel Zilmer
Keefiris on esindatud kõik
mikrotoitainete rühmad, tema valkudest saab inimorganism paraja koguse kõiki
aminohappeid. Hapendatud piimajook on ka kergesti omastatav.
Keefiri juuretisel
olevat legendi järgi lausa taevalik päritolu. Ajaloos on juuretise saamiseks
peetud isegi vajalikuks kasutada sõjaväelist jõudu. Olgu taevalikkuse ja jõuga
lood nii, nagu on, aga keefir kuulub toiduainete koorekihti kindlasti. Kergesti
omastatavat keefirit tasub tarbida igas eas. Parimate toiduainete hulka kuulub
keefir mitmel põhjusel.
1. Keefiri valgud on inimkeha jaoks väga suure
bioväärtusega, andes väga hea koguse ja sobivas vahekorras kõiki aminohappeid,
sh ka neid, mida organism ise ei tooda. Lisaks on keefirit hõlbus seedida, sest
selles leiduvad piimavalgud on juba eelkalgendunud ja osaliselt
mikroorganismide ensüümide abil lõhustatud. Mõnede piimavalkude allergeensus
hapnemise käigus väheneb ja nii on keefiri juues vähem probleeme ka piima
suhtes tundlikel inimestel.
2. Rasvasus pole keefiri juures üldse küsimus. Näiteks
väherasvase ja rasvase keefiri vahe on kõigest veidi üle 3%, mis kalorsusse
ümber panduna annab lOOgrammise joogiportsu kohta juurde vaid 30 lisakalorit.
Kalorsus polegi probleem, sest meil kõige enam müüdav 2,5% rasvasisaldusega
variant annab klaasitäie puhul umbes 100 kcal toiduenergiat. Keefiril on
värskendav, nõrgalt terav maitse. Teravus on aga seda vähem tajutav, mida
rasvasem on keefir. Arvestades mitmekesise koosseisuga lipiidide
hädavajalikkust inimkeha aine-ja energiavahetuses, sobib ka rasvasem keefir
igati hästi. Südamelihas kasutab tavaolukorras eelistatult just rasvhappeid.
Eriti oluline on rasvasem keefir laste toidulaual, nende maitsmismeel on
tundlikum ja energiavajadus mõnevõrra suurem.
3. Sõltuvalt toote rasvasusest ja
kääritamise kestusest on keefiris umbes 3,5-4% süsivesikuid, millest põhiosa
langeb laktoosi arvele. Seda on aga vähem kui tavapiimas, sest segajuuretise
mikroorganismid kasutavad osa laktoosi ära. Seetõttu sobib keefir neile, kel
probleeme laktoositalu-misega.
4. Keefiri koostises on esindatud kõik
mikrotoitainete rühmad sobivas vahekorras. Keefir on väga hea kaltsiumi ja
tsingi ning märkimisväärne fosfori, magneesiumi, kaaliumi ja joodi allikas. Ta
on ka väga hea K-, B2-, В - ja H-vitamiini ning märkimisväärne B3-vitamiini
andja. Ekstra tähtis on see, et keefiris on inimorganismile sobiv B]2-vitamiini
vorm.
5. Keefir on üks parimaid inimese veevajaduse katjaid. Ühelt poolt on tal
suur veesisaldus (keskmiselt 88%), teisalt seob seda vett valk, mistõttu selle
doseerimine seedetraktist verre toimub sobivalt aeglaselt ehk märksa
funktsionaalsemalt kui sama koguse tavalise vee joomise järel.
6. Probiootiliste
piimhappebakteritega rikastatud keefir on veelgi mitmekesisema bioväärtusega.
Ja veel: kuigi lisaainete hulgas on ka probleemituid loodusesindajaid, on
keefir ka siin silmapaistev - temas lisatud lisaaineid pole. See toiduainete
koorekihti kuuluv tegija on hea ka paljudes toitudes. Nii sobib keefir
segamiseks teiste janukustutajatega, näiteks mahladega. Koos puuviljadega saab
keefirist valmistada smuutisid, keefirist ja maitsetaimedest teha vürtsikaid
salati-kastmeid. See jook sobib suurepäraselt kama tegemiseks (ühenduvad taimse
ja loomse toidukraami väga head jooned). Keefirit saab kasutada ka
lihamarinaadide alusena: just mõõdukas happesus soodustab liha sidekoe
pehmenemist, kuid ei veetusta liha ega muuda ka eriti maitseomadusi.