Lehmapiima rasvasisaldus on 3–5 protsenti. Poepiima rasvasisaldus on aga vaid 2,5 või 3 protsenti. Kas poepiima tegemisel tembitakse rammusat lehmapiima veega?
Vilma Tatar, EMÜ toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia lektor: Vett ei lisata tööstuses täispiimale mingil juhul! Vesi muudab piima sinakaks, seda teab iga maainimene. Farmist toodud piim läheb tööstuses kõigepealt 50–60 kraadini kuumutatult separaatorisse ehk koorelahutajasse. Sealt liigub 0,05-protsendise rasvasisaldusega kooritud piim üht toru pidi suurde anumasse ja rõõsk koor teist toru pidi väiksemasse anumasse. Järgmises töötlemise osas segatakse kokku kindel osa kooritud piima kindla osa koorega ja saadaksegi kas 2,5- või 3-protsendise rasvasisaldusega poepiim. Kodujuustu ja kohupiimaga on tööstuses sama lugu nagu poepiimaga. Kõigepealt tehakse rasvatu toode ja see segatakse siis kindla osa koorega.