Kas piima tehakse piimapulbrist?
Tartu Postimees, Vilja Kohler 1. veebruar 2013
Hannes Mootse, EMÜ toiduainete
tehnoloogia labori juhataja: See on kuulujutt, selline asi on vähetõenäoline.
Piimapulber on kallis, sest piima peamise koostisosa ehk vee välja aurustamine
on väga energiamahukas töö. Lehmapiimas on 12,7 protsenti kuivainet: 3,7
protsenti rasva, 3,4 protsenti valku, 4,8 protsenti laktoosi ja 0,7 protsenti
mineraalaineid ehk tuhka. Ülejäänud ligi 87 protsenti piimast on vesi.
Kuulujutte võivad tekitada piimapulbrist toodetud laktoosivabad piimad,
õigemini piimajoogid. Aga neid Eestis ei valmistata.
Väino Poikalainen, EMÜ
toiduteaduse doktor: Piimapulbrist piima tegemist ei saa keelata, see oleks
sama nagu keelata kullast nugade valmistamine. Meil piima- või lõssipulbrit
joogipiima tegemiseks tõesti vaevalt kasutatakse, kuid suurlinnades küll.
Näiteks USA suurtes piimatööstustes võib pulbri kasutamine tõesti olla odavam
kui farmist piima suurlinna vedamine.
Vilma Tatar, EMÜ
toiduteaduse ja toiduainete tehnoloogia lektor: Jogurtites kasutavad meie
piimatööstused lõssipulbrit, seda on vaja toote tiheduse suurendamiseks. Ka
jogurtipakendil on kirjas, et on kasutatud lõssipulbrit.
Farmi Piimatööstus lisab:Piimapulbrist
valmistatakse piimajooke piirkondades, kus toorpiima kättesaadavus on
mingil põhjusel halb: kas suurlinnades, mäestikus, kõrbes jne. Eestis
toorpiima puudust pole, vastupidi- Eestis toodetakse toorpiima rohkem,
kui tarbitakse ning ligi 600 tonni päevas eksporditakse lähiriikidesse.
Juhul, kui toode on valmistatud piimapulbrist nõuab seadus selle nimetamist "piimajoogiks".
Kui satute mõnes maailma suurlinnas jooma piimapulbrist valmistatud piimajooki, pole samuti mingit põhjust muretsemiseks:
Nagu eelnevalt öeldud, on suur osa piimast vesi. Veega on kolm paha
asja- ta kaalub, võtab ruumi ning ei säili. Väga suur osa bakteritest
vajab eluks just ja eelkõige vett ning õhku.
Need- transport ja
säilivus, on ka peamised põhjused, miks riikides, kus toorpiim asub
tarbijast kas kaugel, või on selle kättesaamine ja säilitamine
keeruline, tehakse piimast pulber.
Miks võiksid ja peaksid inimesed
kartma toodete kuivatamist? - ei oskagi põhjust oletada. Kui sa pead
normaalseks vinnutatud liha-kala ja kuivatatud puuvilju, rosinaid jne,
siis ei tohiks ka piimapulber sinus hirmu tekitada.