Miks või on nii kallis?
Kõik algab piima hinnast. Praegu
maksavad tööstused farmeritele piimaliitri eest laias laastus 30 senti. Piimas
on rasva ligi 4 protsenti, võis on rasva aga 80–82 protsenti ehk 20 korda
rohkem.
Väino Poikalainen, EMÜ toiduteaduse doktor: Kõik algab piima hinnast. Praegu
maksavad tööstused farmeritele piimaliitri eest laias laastus 30 senti. Piimas
on rasva ligi 4 protsenti, võis on rasva aga 80–82 protsenti ehk 20 korda
rohkem. See tähendab, et kilo või tegemiseks kulub 20 kilo piima, mis maksab 6
eurot. Poes on või hind isegi odavam, kui kulub raha selle toote
valmistamiseks. Tööstused saavad võid odavamalt pakkuda sellepärast, et koore
valmistamisel eraldatav lõss kasutatakse ära valgurikaste piimatoodete
tegemiseks. Ka või tegemisest üle jäävast võipiimast ehk petist saab teha
hapendatud petti, mis on tervislik.
Tartu Postimees, Vilja Kohler 1. veebruar 2013