1. Piimatooted teevad paksuks
Ei vasta tõele, sest piimas ei ole ühendit, mis piima ja piimatoodete
tavatarbimise juures inimest paksuks teeb. Loomulikult on see võimalus
siis, kui keegi näiteks ainult 82% rasvasisaldusega võist toitub.
(Terviseleht 19.06.2012) Šveitsi teadlased avastasid,
et piimas leiduva vitamiin B3 üks vorm teeb katseloomad saledamaks, kiiremaks
ja tugevamaks. Dr. Johan Auwerxi ja Anthony Sauve juhtimisel tehti kindlaks, et
selle aine suuremate dooside mõju on samasugune, kui kalorivaesel dieedil ja
treenimisel. Teadusajakirja Cell Metabolism värskes numbris avaldati teadustöö
tulemused, mis näitavad vitamiin B3 ühe "eelaine" - nikotiinamiid
ribosiidi (ehk lühendatult NR) suurte dooside kaitsvat mõju isegi rasvase
toidu tarbimisel. Ühtlasi aitab NR tugevdada lihaseid, annab energiat ning
takistab isegi diabeedi väljakujunemist - ning seda kõike ilma
kõrvaltoimeteta. Katseloomadel langes kolesterooli tase ning ka üleminekul
tavalisele toidule jäi nende diabeedi tekke oht väikeseks.
Farmakoloogiaprofessor Anthony Sauve ja tema kolleegid nimetavad nikotiinamiid
ribosiidi varjatud vitamiiniks, sest teda on nii piimas kui mitmetes teistes
toiduainetes väga väheses koguses. NR parandab raku jõujaamade - mitokondrite
- tööd. Just mitokondrite väsimine vananemise protsessi jooksul on märgiks
mitmesuguste haiguste, sealhulgas vähi ja neurodegeneratiivsete (n Alzheimer)
haiguste arengu ohust. Dr. Sauve seletab, et kõik nende katsed on tehtud
hiirtega ning et praegu pole teada, kuidas mõjuks suured NRi doosid inimese
organismile. Küll aga on inimese biokeemia spetsialistid juba varem
täheldanud, et piimas ja piimatoodetes olevast rasvast (kui just võid lusikaga
ei söö) inimese kaal tavaliselt ei kerki - ehk ongi see NRi teene? NR avastati
enam kui 60 aastat tagasi Stanfordi ülikooli teadlase ja Nobeli preemia
laureaadi Arthur Kornbergi poolt. Vahepeal polnud NR mõjust imetajate rakkudele
kuigi palju teada, kuniks 2007. aastal avaldati dr. Sauve vastavasisuline
uurimistöö. Nüüdseks on dr. Sauve leiutanud ka suhteliselt lihtsa meetodi,
kuidas sünteesida NRi sellisel hulgal, et selle aine mõjusid saaks põhjalikult
uurida ning seejärel ka kasutusele võtta.
2. Süsivesiku- ja valgurikkaid toiduaineid nagu kartul ja piim tuleks süüa eraldi
Valkude ja süsivesikute eraldi söömisel pole mõtet, kuna kõikide
toiduainete (liha, kartul, piim jne) rakkudes on süsivesikud ja valgud
koos ja neid sealt tavameetoditega eraldada ei ole võimalik. Seega
tarbime valke ja süsivesikuid alati koos ja seda keelavad dieedid on
eksitavad.
3. Piimatoote lühem säilivus viitab tervislikumale tootele
Ilma säilitusaineteta toode on tõesti tervislikum, ent näiteks
kuumutamine (pastöriseerimine) toimub samuti säilivuse pikendajana ja on
isegi tervise mõttes vajalik, sest kuumutamise tulemusel on inimesele
kahjulikud mikroorganismid hävitatud. Tänapäeval kasutusel olevad
tehnoloogilised võtted ja kasutatav toorpiima kvaliteet võimaldavad
toodetele küllalt pikka säilivusaega ilma konservante lisamata.
Hapukoorel näiteks kuni 28 päeva.
4. Piimaga pole pärast säilivusaja ületamist kodus enam midagi teha
On ikka. Näiteks kohupiimast võib ju kooki küpsetada. Rõõsa piima ja
koorega on muidugi see probleem, et külmkapis hapnenud tootel on
tavaliselt ebameeldiv kibe maitse, sest aktiveerunud on nn külmalembesed
bakterid. Kui aga piimal ja koorel meeleorganitega tajutavaid vigu ei
ole, võib ikka tarvitada. Säilivusajad on reeglina pandud ka teatava
varuajaga.
5. Väikese rasvasisaldusega piim on tervislikum kui tavaline piim
Otseselt nii öelda ei saa, kuigi ülekaalulistel inimestel on soovitav
tarbida vähemrasvast toitu. Eestis soovitavad arstid tarbida 2,5% piima,
arvestades seda, et meil esineb suhteliselt palju südame-veresoonkonna
haigusi, aga selles küsimuses peaks arstidega konsulteerima. Samas on
rahvusvahelised uuringud näidanud, et piimarasv on inimesele väga
kasulik ja vajalik ning selle kahjulikkus ei ole tõendust leidnud.
6. Eesti inimesed tarbivad suhteliselt palju piimatooteid
See on õige. Näiteks joogipiima tarbimine keskmiselt ühe elaniku kohta on Euroopa keskmisest suurem - Eestis joob üks inimene keskmiselt 86 kg, aga EL-is keskmiselt 68 kg joogipiima aastas. Võrreldes ELi keskmisega sööme juustu vähem, aga kohupiima seevastu rohkem.