Kaltsium on luude ja hammaste koostiselement, reguleerib veresoonte läbilaskvust, närvisüsteemi funktsioneerimist, vere hüübimist, lihaste kokkutõmmet, südame tööd, kolesterooli taset ja rinnapiimateket ning osaleb hormoonide toimemehhanismides, vere osmootse rõhu tagamises ja mitme ensüümi aktiivtsentris. Enamus kaltsiumist (99%) on lahustumatute sooladena (kaltsiumfosfaatidena) luudes ja hammastes. Kaltsiumivajadus sõltub east. Eriti vajatakse kaltsiumit lapseeas. Sellel perioodil toimub kiire luude kasv ja areng. Täiskasvanu keskmine Ca-vajadus on 800 mg ööpäevas, millest organismis imendub ligikaudu 20-30%. Stress ja intensiivne füüsiline koormus suurendavad kaltsiumivajadust. Kõrgem on Ca tarve naistel raseduse ja imetamise perioodil (900 mg ööpäevas).
Ca vaegus organismis võib põhjustada krampe ja liigeste valulikkust, lihaste ning närvide ärrituvust ja unisust. Kestvat Ca vaegust iseloomustab luukoe hõrenemine (osteoporoos), luude pehmus (osteomalaatsia) ning lihaste krambid (tentaania). Ca liig organismis võib põhjustada luukoe ja neerude kaltsifikatsiooni, pärssida tsingi omastamist ning takistada lihas- ja närvikoe normaalset talitlust.
Kaltsiumi omastamist organismis mõjutavad mitmed tegurid, mis kas soodustavad või pärsivad seda. Kaltsiumi imendumist soodustavad:
- vitamiinid D, C, A
- küllastumata rasvhapped
- makro- ja mikroelemendid P, Mg, Fe, Mn
- keskkonna happesus
- laktoos, aminohapped
Kaltsiumi omastamist pärsivad:
- oksaal- ja füthape
- kiudainete liig toidus. Kiudainerikka toidu ülemäärasel tarbimisel väheneb mineraalainete, eriti raua, magneesiumi, kaltsiumi ja tsingi imendumine peensooles ning suureneb ka naatriumi ja kaaliumi väljaviimine organismist. See põhjustab raskusi toidu seedimisel ja gaaside teket.
- mõningad ravimid (nt aspiriin, östrogeenide derivaadid)
- lipiidide ainevahetuse häired
Kaltsiumisisaldus toiduainetes
Toiduaine |
Kaltsiumi, mg % |
Piim, keefir |
120 |
Jogurt |
104-150 |
Kohupiim |
110 |
Jäätis (piima-, koore-) |
150 |
Juust |
920 |
Kala: |
|
koha, haug |
52 |
ahven |
110 |
räim |
36 |
suitsukala (keskm) |
31 |
vürtsikilu |
90 |
Liha |
5 – 10 |
Kaunviljad |
31 – 59 |
Pähklid (keskm) |
109 |
Kapsas |
42 – 45 |
Nõges |
590 |
Till |
260 |