Hea vahukoore saladus
Müügil on nii 35% kui ka 38% rasvasusega vahukoor. Koore vahustamist
silmas pidades on see väike vahe piisavalt oluline. Rasvasemast koorest
saab püsivama vahu, ehkki see pole nii õhuline. Väiksema
rasvaprotsendiga vahukoor annab jällegi õhulisema vahu, kuid selle
omadused säilivad vähem aega. Hea vahukoore saamiseks peabki tooraine
rasvasus jääma kindlatesse piiridesse. Alla 30% rasvasusega koort saab
vahtu lüüa vaid koos lisaainetega.
Seda tõde peaksid silmas pidama need,
kes ise toorpiimalt koort koguvad ja seda vahustada proovivad. Üle 40%
rasvasusega koor läheb küll vahtu, kuid see tuleb väga tihke. Kui
sellise koore vahustamisega üle pingutada, on tulemuseks hoopiski
võisarnane mass.
Tähtis tegur koore vahustamisel on suhkur. Kes tahab vahustamist
kiirendada, võib tavaliste kristallsuhkru asemel kasutada tuhksuhkrut.
Magusolluse kokkupuutepind koorega on viimasel juhul suurem ja vahukoor
saab mõnevõrra tihedam.
Leidlikud inimesed on välja mõelnud ka väherasvase vahukoore variandi.
Selleks lisatakse pakile vahukoorele enne vahustamist toores munavalge.
Mida külmem koor, seda visamalt ta vahustub ning vahel tuleb enne koore
vahtuminemist lausa tüdimus peale. Hoopiski paremini vahustub, aga läheb
muidugi ka imekergesti võiks umbes pool tundi toatemperatuuril seisnud
koor. Toasoe vahukoor on hädavajalik siis, kui suur hulk vahukoort tuleb
lisada želatiini abil tarretatavatesse segudesse, mis suure koguse
jääkülma koore lisamisel hakkaksid liiga kiiresti tarduma.
Tegelikult pole toaleige vahukoore vahustamises midagi keerulist ning
võimalus saada vahukoore asemel magus või on kaduvväike. Niipea, kui
koor läheb kergelt vahtu, tuleb üle minna lühikeste intervallidega
vahustamisele: tuleb ühekorraga vaid 3-4 sekundit mikserdada ja igakord
kohe kontrollida, millises staadiumis koor juba on. Toasoe koor vahustub
uskumatult kiiresti, eriti võimsa mikseri puhul, mistõttu tuleb olla
väga tähelepanelik.
Kui kõigist neist nippidest hoolimata koor
siiski vahtu ei lähe tasub koorele lisada tilgake hapet (nt. sidrunit).
Happelisem koor läheb paremini vahtu