Kes leiutas toorjuustukoogi ?
Ajaloolased usuvad, et juustukooki serveeriti sportlastele juba esimeste
olümpiamängude ajal Antiik- Kreekas 776 enne kristust. Märgid juustu
valmistamisest on aga pärit juba aastast 2000 enne kristust,
antropoloogid on leidnud juustuhallitust just sellest perioodist.
Varaseimaks
juustukoogi mainijaks peetakse Kreeka arsti Aegimust, kes kirjutas
raamatus juustukoogi valmistamisest aastatel u 200 e.k..
Marcus Porcius Cato, Ladina proosakirjanduse looja ning riigimees, lisas omalt poolt kaks retsepti- libum ja placenta. Mõlemad sõnad tähendavad ladina keeles “kooki". Kooke kasutati religioossetel eesmärkidel ohverdamiseks.
Kook nimega placenta
on väga sarnane sellele, mida tänapäeval juustukoogi nime all
valmistatakse. Koogil oli põhi, mis valmistati eraldi ette ning millele
lisati täidis.
Jahust ja veest valmistati taigen, mis rulliti väga
õhukesteks kihtideks. Taigna kihtide vahele määriti juustu, küpsetati
ning valmis koogile kallati külluslikult mett ja kaunistati
loorberilehtedega. Tulemus ja väljanägemine oli üsna sarnane sellele,
nagu me täna tunneme Vahemeremaade maiust- baklavat.
Roomlased
levitasid Kreeka koogi retsepti üle Euroopa ning sajandeid hiljem viisid
immgrandid retsepti kaasa Ameerikasse, kus koogi levikule aitas kaasa
William Lawrence, kes 1872 aastal üritas järele teha Prantsuse juustu
Neufchatel, kuid pani aluse hoopis kuulsale ameerika toorjuustubrändile
Ka
eestlased armastavad toorjuustu ning toorjuustukooke. Aastaga süüakse
ära umbes 550 tonni toorjuustu, millest populaarseim on Farmi toorjuust.
Eelistatuimad on maitsestamata toorjuustud, mis näitab, et toorjuust
pole ainult leivamääre- toorjuustust saab suppi, snäkke, lisandeid
kalale ja lihale. Piiriks vaid fantaasia. Kuid ka leivamäärdena on
toorjuustul omad eelised: toorjuust koosneb võrreldes margariiniga
tervislikust piimarasvast ja on võiga võrreldes vähem rasvasem.
Proovi teha antiik-kooke
Libum juustukook
Autor Carla Raimer
Antiikkreeka retsept:
2 naela toorjuustu peenestada uhmris hoolikalt, seejärel lisada 1 nael
leivajahu ning segada see juustuga läbi. Lisada üks muna ja segada kõik
segamini. Teha tainast päts, panna alusele ning küpsetada aeglaselt
valmimiseni.
Tänapäevane versioon sellest koogist võiks olla järgmine:
1 tass jahu
u 250 g toorjuustu
1 lahtiklopitud muna
Loorberilehed
½ klaasi mett
Sõelu
jahu kaussi. Klopi toorjuust nö pehmeks ning sega jahu ja lahtiklopitud
munaga. Jaga tainas neljaks. Vooli kakukesed ning pane võiga määritud
küpsetusnõusse. Kakukese all aseta loorberileht. Kuumuta ahi 220
kraadini. Kata kook metallkausi või kuumuskindla klaas- või keraamilise
kaanega ja küpseta 35- 40 minutit, kuni kook on kuldne.
Kuumuta mesi ning kalla see valmis koogile. Lase meel imenduda. Enne serveerimist peaks kook seisma u 30 minutit
Placenta kook
655 g nisujahu, millest tehakse põhi
1,3 kg jahu ja 655 g speltat, millest tuleb koogi tracta.
Leotage
speltat vees. Kui spelta on piisavalt paisunud, siis aseta puhtale
sõelale, kurna. Seejärel sõtku ja lisa vähehaaval ülejäänud 4 naela
jahu. Taignast vormi kettad ja pane vitstest korvi, kus need saaks
kuivada.
Kui taigen on kuivanud, määri neid igast küljest võitatud
lapiga, õlita üleni sisse. Kui tracta on valmis, pane ahi ja savipott
sooja.
Võta 4, 6 kg pehmet toorjuustu . Originaalretsepis
kasutatakse lambajuustu, mis tuleks segada veega, kurnata, vahetada vett
kolmel korral ja pressida lõpuks läbi sõela,
Lisa juustule 1,5 kg mett, sega hoolega.
Niisuta
ka ülejäänud põhjaks minev jahu veega. Rulli õhukeseks ning aseta
küpsetusalusele nii, et ääred jäävad üle serva. Aseta peale õlitatud
loorberilehed ning hakka vormima placentat. Selleks aseta põhjale üks
tracta, määri sellele juustusegu, seejärel järgmine tracta kiht jne.
Ülemiseks kihiks jääb tracta. Seejärel keera alumise põhja kiht üle
koogi. Kata kook savipoti kaanega, pane kuuma ahju ning kuhja
külgedele ja peale kuuma süsi.
Valmis kook kalla üle meega
Allikas Cato, De Agricultura 75 – 76