Kuidas teha parimat toorjuustukooki?
25 nippi kuidas teha maailma parimat juustukooki
- Küpsiste
purustamiseks pane nad kilekotti ning rulli nt taignarulliga peeneks.
Loomulikult võib küpsiseid purustada ka köögikombainis.
- Võiga segatud küpsispuru tuleb küpsetuspaberiga kaetud või võitatud vormi põhja (ja soovi korral külgedele) pressida väga tihkelt kinni, muidu võib juhtuda äpardus- küpsisetükid tõusevad täidise kallamisel pinnale.
- Ära võta liiga suurt vormi! Vorm peaks saama täis peaaegu ääreni.
Retseptid, kus on kasutatud ca 600-800 g toorjuustu, sobivad ca 20-24
cm läbimõõduga vormi
- Parim vorm toorjuustukoogi küpsetamiseks on eemaldatava põhja ja külgedega
- Täidise valmistamise ajaks on mõistlik panna küpsisepõhjaga kaetud vorm külmutuskappi, jääb pärast krõbedam
- Võta kõik koostisained enne segamist toatemperatuurile. Ainete soojenemine võib võtta aega kuni 30 minutit
- Kui vahustad mune eraldi, siis tea- munakollane vahustub paremini soojana või toatemperatuuril
- Munavalge vahustub paremini külmana
- Kui
kasutad marju, siis sega need eelnevalt kindlasti tärklisega, liigne
(sulav) vesi või marjamahl pole toorjuustu konsistentsile hea
- Võimalusel
eelista rasvasemat toorjuustu, see annab koogile parema maitse ning
konsistentsi. Sel põhjusel ei maitse kohupiimakook niisamuti kui
toorjuustukook. Loe alati toodete pakenditelt koostist!
- Kui retsept ei näe just teistmoodi ette- tasub toorjuust enne munade jm koostisainete lisamist eraldi läbi segada.
- Vajadusel võid toorjuustu kergelt soojendada mikrolaineahjus, on pärast lihtsam segada.
- Toorjuustu on mõistlik segada koos suhkruga- suhkur aitab samuti vältida tükkide ja õhumullide teket
- Kui
kasutad liiga külma toorjuustu, on oht üle segada. Segusse jääb õhku,
mis tekitavad õhumulle ja omakorda põhjustavad valmis koogi
pragunemist.
- Täidist sega ainult kuni koostisainete segunemiseni. Ära üle sega. Liiga palju õhku koogis pole hea- vt punkt 14
- Aseta
ahju põhja veevann, et hoida niiskust. Teine võimalus on katta
koogivorm seest ja väljast kahekordse fooliumiga, et vältida vee
sattumist koogi sisse ning asetada koogivorm küpsema kuuma veega
täidetud (mis ulatub u poole koogi kõrguseni) veevanni.
- Parim soovituslik küpsetamistemperatuur on 160-165 kraadi. Aga jälgi kindlasti retseptis antud soovitusi
- Küpsetamise ajal ära ava ahjuust vähemalt esimese poole tunni jooksul
- Kas kook on valmis saad testida, kui raputad kergelt koogi vormi- ainult keskmine osa peaks kergelt võdisema.
- Kui kook kipub liiga pruuniks küpsema, kata kook pealt fooliumiga
- Valmis kook jahuta aeglaselt näiteks jahtuvas ahjus- u tund, tõmbetuule eest kaitstud kohas
- Jahtunud, kuid veel soojal koogil tee noa või spaatliga ring umber koogi vormi siseservade st lõika nö kook vormist välja
- Hoia külmikus, kergelt kaetuna. Säilib kuni 4 päeva. Sügavkülmutatud kooki võid säilitada kuni 2 kuud
- Enne lauale panemist hoia juustukooki toatemperatuuril ca 30 min - siis on maitse parim
- Kui koogi pind siiski küpsetamise käigus pragunes, kaunista enne serveerimist vahukoore, glasuuri või marjadega
Toorjuustukookide retseptid leiad
siit