Autor Erik Orgu www.erikorgu.ee
“Ma alustan keefiridieeti”!
Kui meenutama hakkan, kui mitu korda ma seda kuulnud olen, siis ausalt öeldes läheb mul lugemine sassi, sest kuulsin seda esimest korda juba kooliealisena . Usun, et sina oled ka seda kuulnud või isegi teinud? Aga kas sa tead, mida see tegelikult tähendab?Kohe seletan sulle, kuid ise ma keefiri ei joo, sest on olemas
Rjazenka.
Keefir on piimatoode, mida on hapendatud ja tänu sellele on seda kergem seedida ning sama protsessi on läbinud ka Rjazenka.
Hapendamiseks kasutatakse termofiilseid piimhappebaktereid, sealhulgas Streptococcus thermophilus. Seda segu siis kuumutatakse ja teatud temperatuuril hakkavad need bakterid sööma laktoosi ehk piimasuhkrut ning nii tekib piimhape. See parandabki seedimist ja võimaldab isegi laktoositalumatuse korral piimatooteid tarbida, kui see täielikult vastunäidustatud pole.
Nüüd sa siis tead, mis peitub keefiridieedi taga, kui sa seda varem ei teadnud. Seega parem seedimine ja enesetunne on ka teaduslikult põhjendatud.
Eelnevalt mainisin, et ise ma keefiri ei joo ja seda ainult
maitse pärast. Samal põhjusel hoidsin ma eemale ka Rjazenkast, kuid õnneks see
muutus peale esimest lonksu…ok ok tegelikult jõin terve paki ära, sest see oli
lihtsalt nii maitsev :)
Rjazenka on sametise tekstuuriga, helepruun, naturaalselt magus jogurtijook. Rjazenkal on kõik hüved, mis keeriil, nagu näiteks rikkalik probiootikumide struktuur, mis aitab kaasa seedesüsteemi heale tööle.
Kuna Rjazenka on pisut magusam ja mõnusalt maheda tekstuuriga, siis sobib see suurepäraselt lastele ning smuutide valmistamiseks.
Mina olen enda lemmik tervisliku piimatoote leidnud, proovi ka ja olen kindel, et sa ei pettu.
Siiralt Sinu
toitumisnõustaja,
Erik Orgu
Loe veel
Millised on keefiri kasulikud omadused